Amerikaanse literatuur/Of Mice and Men

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur

Of Mice and Men is een in 1937 gepubliceerde novelle van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck. Het verhaal speelt zich af tijdens de Grote Depressie in Californië en volgt twee arbeidsmigranten, George en Lennie, die van plaats naar plaats reizen op zoek naar werk, 'The American Dream' najagend. Of Mice and Men is vaak doelwit geweest van censuur vanwege vulgariteit en wat sommigen beschouwen als aanstootgevend en racistisch taalgebruik: het staat op de lijst van de meest controversiële boeken van de 21e eeuw van de American Library Association.

De novelle onderzoekt thema's als eenzaamheid, isolatie, de Amerikaanse droom en de aard van menselijke relaties. Of Mice and Men staat bekend om zijn aangrijpende weergave van vriendschap en het hartverscheurende einde van het verhaal van George en Lennie.

Korte inhoud[bewerken]

George is een kleine en intelligente man die zorgt voor Lennie, een grote en verstandelijk gehandicapte man met een zachte persoonlijkheid. De twee mannen delen een droom om samen een kleine boerderij te bezitten, maar hun plannen worden bemoeilijkt door Lennies neiging om onbedoeld problemen te veroorzaken.

In de loop van het verhaal komen George en Lennie verschillende personages tegen die de moeilijke en vaak harde realiteit van het leven tijdens de Grote Depressie illustreren. Deze omvatten Curley, de agressieve zoon van de baas, Curley's vrouw, die ongelukkig is in haar huwelijk en aandacht zoekt van de mannen op de ranch, en Candy, een ouder wordende ranchhulp die vreest ontslagen te worden vanwege zijn leeftijd en handicap.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.