Naar inhoud springen

Amerikaanse literatuur/Moby Dick

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Achab in gevecht met Moby-Dick

Moby-Dick is een in 1851 gepubliceerde roman van de Amerikaanse schrijver Herman Melville die wordt beschouwd als een van de grootste werken uit de Amerikaanse literatuur. Het boek vertelt het verhaal van Ismaël, een jonge zeeman die zich aansluit bij de bemanning van de 'Pequod', een walvisvaarder onder het bevel van de raadselachtige kapitein Achab. Achabs allesoverheersende obsessie is het vinden en doden van de witte walvis Moby-Dick, die eerder zijn schip had vernietigd en zijn been had afgebeten.

De roman speelt zich voornamelijk af op volle zee en onderzoekt verschillende thema's, waaronder obsessie, het lot, de aard van het kwaad en de menselijke strijd tegen de natuur. De centrale focus van het verhaal is de meedogenloze jacht van kapitein Achab op een grote witte walvis die de naam Moby Dick kreeg en eerder zijn been had afgebeten, waardoor Achab nu op wraak zint. Terwijl de Pequod over de oceaan vaart, komt de bemanning verschillende andere walvisvaarders tegen, gaat op walvissen jagen en beleeft een hele reeks avonturen. Het boek gaat in op de aard van walvissen en de walvisvangst, geeft gedetailleerde beschrijvingen van het proces en onderzoekt de economische en culturele betekenis van deze industrie in de 19e eeuw.

Melvilles schrijfstijl in Moby-Dick is gekenmerkt door compact proza, uitgebreid gebruik van metaforen en filosofische uitweidingen. De roman bevat heel wat literaire en culturele verwijzingen, alsook religieuze reflecties over de Bijbel. Melville onderzoekt in zijn verhaal thema's als isolatie, waanzin, de aard van goed en kwaad, en de strijd van de mensheid tegen de uitgestrektheid en onkenbaarheid van de natuurlijke wereld.

Moby-Dick kreeg bij de eerste druk gemengde recensies en was een commerciële mislukking. Na verloop van tijd kreeg het echter erkenning als een literair meesterwerk van de Amerikaanse literatuur. Het heeft talloze schrijvers en artiesten beïnvloed en is verwerkt in films, toneelstukken en opera's.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.