Amerikaanse literatuur/Jesmyn Ward

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Jesmyn Ward

Jesmyn Ward is een Amerikaans auteur die romans en memoires schrijft over de ervaringen van Afro-Amerikanen in het landelijke zuiden. Jesmyn Wards boeken behandelen vaak de complexiteit van ras, armoede en de blijvende effecten van systemische ongelijkheid in de Verenigde Staten. Haar werk wordt geprezen om het lyrische proza, de levendige karakteriseringen en de weergave van de ervaringen van Afro-Amerikanen in het diepe zuiden van de VS.

Jesmyn Ward werd geboren op 1 april 1977 in Berkeley in de Amerikaanse staat Californië en groeide op in een landelijke gemeenschap in de buurt van de Golf van Mexico. Ward studeerde voor haar bachelordiploma aan Stanford University, en behaalde later later aan de University of Michigan haar diploma Master of Fine Arts. Tot haar vroege werk behoort de verzameling essays The Fire This Time: A New Generation Speaks about Race (2016), en haar memoires Men We Reaped uit 2013, genomineerd voor de National Book Critics Circle Award), waarin ze reflecteert op de dood van vijf jonge zwarte mannen (onder wie haar broer) en de onderliggende problemen van racisme en armoede onderzoekt.

Het waren vooral haar romans die Ward veel bijval bezorgden. Haar tweede roman, Salvage the Bones (2011), vertelt het verhaal van een arm Afro-Amerikaans gezin dat in Mississippi woont en zich voorbereidt op de komst van orkaan Katrina. Het boek won in 2011 de National Book Award for Fiction.

Wards derde roman, Sing, Unburied, Sing (2017), kreeg lovende kritieken en won in 2017 de National Book Award for Fiction, waarmee ze de eerste vrouw was die de prijs twee keer won. De roman buigt zich over thema's als ras, familie en het bovennatuurlijke, en verweeft de verhalen van meerdere generaties van een Mississippi-familie. Alle drie de romans van Ward spelen zich af in de fictieve stad Bois Sauvage in Mississippi.

Naast haar schrijven is Ward ook hoogleraar creatief schrijven aan de Tulane University in New Orleans. Ze heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor haar werk, waaronder een MacArthur 'Genius( Grant, een Guggenheim Fellowship en de Strauss Living Award van de American Academy of Arts and Letters.

Werk[bewerken]

Fictie
  • Where the Line Bleeds (Agate Publishing, 2008)
  • Salvage the Bones (Bloomsbury Publishing, 2011)
  • Sing, Unburied, Sing (Scribner, 2017)
  • Let Us Descend (Scribner, 2023)
Non-fictie
  • Men We Reaped (Bloomsbury Publishing, 2013)
  • The Fire This Time: A New Generation Speaks About Race (Simon & Schuster, 2016)
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.