Amerikaanse literatuur/All the King’s Men

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Robert Penn Warren

All the King's Men is een in 1948 gepubliceerde roman van de Amerikaanse auteur Robert Penn Warren waarmee hij in 1979 de Pulitzerprijs won. Het verhaal is een gefictionaliseerd verslag van het leven van Huey Long, de gouverneur van Louisiana die tijdens de Grote Depressie aan de macht kwam en in 1935 werd vermoord. All the King's Men staat bekend om zijn rijke en complexe verhaalstijl, levendige personages en poëtisch proza. Warrens verhaal draait om thema's als politieke corruptie, machtsmisbruik en de gevolgen van iemands acties. Het onderzoekt de morele en ethische uitdagingen waarmee mensen in machtsposities worden geconfronteerd en biedt een krachtige kritiek op de Amerikaanse politiek en samenleving.

De roman speelt zich af in de jaren dertig en volgt de opkomst en ondergang van Willie Stark, een charismatische en ambitieuze politicus. Het verhaal wordt verteld door Jack Burden, een politieke verslaggever die de rechterhand van Stark wordt. Stark is aanvankelijk een idealistische advocaat die tegen corruptie strijdt, maar hij wordt uiteindelijk ontaard door zijn eigen macht. Stark begint zijn carrière als kleine penningmeester, maar nadat hij is verraden door het lokale politieke establishment, is hij vastbesloten om de corruptie te bestrijden en de steun van het volk te winnen. Met de hulp van zijn trouwe adviseur, Jack Burden, wordt Stark de gouverneur van Louisiana. Naarmate hij echter meer macht krijgt, wordt hij steeds corrupter en meedogenlozer, wat zijn weerslag heeft op zijn persoonlijk leven.

Het boek kreeg veel bijval toen het uitkwam en het won de Pulitzer Prize for Fiction in 1947. Sindsdien is het een klassieker van de Amerikaanse literatuur geworden. Verfilmingen volgden in 1949 onder regie van Robert Rossen, en in 2006 met Steven Zaillian als regisseur.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.