Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Alpenden

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De plant wordt ook wel 'arve' genoemd. De alpenden groeit in de Alpen en de Karpaten tot hoogten van bijna 3000 m, dat is dicht bij de boomgrens. In andere delen van Europa wordt de alpenden aangeplant als sierboom en vanwege het hout.


Alle families?
Familie: Dennen (Pinaceae)
Geslacht: Pinus
Soort: Pinus cembra
Stengel/Tak: Heeft vanaf de grond stevige horizontale takken. De uiteinden zijn iets naar boven gebogen. De boomschors is donkergrijs of oranjebruin. Als de boom ouder wordt, krijgt de schors schubben en ondiepe groeven en wordt de kroon wat breder en ronder. De takken zijn groenachtig bruin en zijn dichtbezet met oranjebruine donshaartjes.
Blad: De alpenden heeft naalden van 7-9 cm lang die in bosjes van vijf stuks staan, wat hem onderscheidt van andere naaldgewassen. De naalden zijn glimmend donkergroen van buiten en blauwgroen/wit van binnen.
Vrucht: De kegels zijn eivormig en 8 x 6 cm groot. De kleur varieert van purperkleurig tot glanzend roodbruin. Als de kegel rijp is valt deze af, waarna hij wegrot en de zaden vrijkomen.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 2500 cm.
Gebruik: De kegel heeft eetbare zaden. De alpenden geeft bleek, harsachtig hout dat eenvoudig te bewerken is. Het wordt gebruikt voor meubels en speelgoed. De etherische olie die uit het hout van de alpenden wordt gewonnen, wordt gebruikt tegen motten. Ook kasten die van dit hout zijn gemaakt zijn hierdoor mottenwerend. De olie bevat het enzym pinosylvin, dat een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. In een vochtige omgeving is hoge bacterieremmende werking van alpendenhout geconstateerd, wat schimmelgroei verhindert.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Alpenden?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
O
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Pinus cembra op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Alpenden


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.