Kookboek/Italiaanse keuken
La Cucina Italiana oftewel de Italiaanse keuken behoort tot de meest bekende en 'genuttigde' keukens. Wellicht zijn er, zeker in het Westen, geen mensen te vinden die nog nooit Italiaans hebben gegeten of een van de talloze lokale varianten daarvan. Elke 'mamma' heeft wel een eigen 'macaroni' en volgens de statistieken leeft de helft van de Nederlandse studentenpopulatie op 'pasta met rode saus'.
De keuken wordt gekenmerkt door een simpele mengeling van eerlijke en pure ingrediënten. Juist het simpele zorgt ervoor de dat de smaken goed naar boven komen. Zo ontstaan uit voor ons vreemde combinaties van maar een paar ingrediënten de meest overheerlijke gerechten. Tevens maakt de Italiaanse keuken gebruik van slechts een handvol, maar dan wel verse, kruiden, zoals basilicum, tijm, rozemarijn, salie en peterselie (basilico, timo, rosmarino, salvia e prezzemolo).
Daarnaast zijn er een aantal basiscombinaties die in vele gerechten worden gebruikt. Zo wordt de basis van elke goede tomatensaus gevormd door een in olijfolie gefruit mengsel van ui, knoflook en selderij (cipolla, aglio, sedano) eventueel aangevuld met stukjes spaanse peper (pepperoncino).
Het simpele van de Italiaanse keuken komt terug in een aantal over bekende gerechten zoals pizza (stuk gebakken deeg met tomatensaus en wat extra's), pasta al pesto (deegsliertjes met een basilicum/knoflook/kaassaus), insalata caprese (tomaat, mozzarella, basilicum) en ga zo maar door.
Inmiddels zijn er al duizenden kookboeken verschenen over de Italiaanse keuken en wellicht heeft u er zelf ook een in uw kast staan.
Een van de meest aparte combinaties waarbij een Italiaanse 'twist' uw gerechten kan vervolmaken is de Fragole al balsamico (pond aardbeien, een eetlepel goede balsamico-azijn erdoor roeren, even laten staan en klaar; de balsamico is een onverwachte smaakversterker).
Op deze pagina staan alle Italiaanse recepten die het Wikikookboek momenteel heeft.