Naar inhoud springen

Kookboek/Peterselie

Uit Wikibooks
Peterselie

Bladpeterselie
Gegevens
Latijnse naam: Petroselinum crispum
Mee te koken ? Nee
In te vriezen ? Ja
Link naar wikipedia Peterselie

Kruiden en specerijen
 

Peterselie is een zacht (niet-houtachtig) tweejarig kruid. Er bestaan 3 soorten: krulpeterselie, bladpeterselie en wortelpeterselie.

Peterselie is rijk aan vitamine C en verfrist de adem. Peterselie wordt gebruikt in de Midden-Oosterse, Europese en Noord-Amerikaanse keuken.

Peterselie wordt zowel vers als gedroogd aangeboden. Verse peterselie kan enige dagen in een geperforeerde zak in de koelkast worden bewaard. Ook kan men de stengels in een glas water zetten. Gedroogde peterselie kan op een donkere en droge plaats worden bewaard.

Peterselie dient aan warme gerechten pas na het kookproces te worden toegevoegd, omdat ze anders te veel van haar smaak en frisheid verliest. Peterselie wordt meestal fijngehakt gebruikt, maar bladen ervan kunnen ook gebruikt worden om gerechten te versieren.

Peterselie wordt gebruikt samen met knoflook voor de bereiding van kruidenboter. Het wordt ook gebruikt bij de bereiding van sauzen en vinaigrettes, bij rauwkost en aardappelen, bij soepen, en bij vis, vlees, eieren en kaas.

Wikipedia
In de tuinkalender lees je alles over de teelt, verzorging en oogst van peterselie.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.