Naar inhoud springen

Engelse literatuur/Virginia Woolf

Uit Wikibooks
Virginia Woolf in 1902 - foto van George Charles Beresford

Virginia Woolf (1882-1941), auteursnaam van Adeline Virginia Stephen, was een Engelse romanschrijfster, essayist en feministisch denker die algemeen wordt beschouwd als een van de belangrijkste modernistische schrijvers van de 20e eeuw. Ze werd geboren in Londen en groeide op in een literair huishouden, met haar vader als criticus en haar moeder als schrijver.

Woolfs literaire carrière begon in 1915 met de publicatie van haar eerste roman, The Voyage Out. Ze publiceerde vervolgens een aantal andere romans, waaronder Mrs. Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927) en The Waves (1931). Deze romans staan bekend om hun experimentele verhalende technieken en stream of consciousness- schrijfstijl.

Naast het schrijven van fictie, was Woolf ook een ervaren essayist die uitgebreid schreef over onderwerpen als vrouwenrechten, literaire kritiek en de aard van het schrijven zelf. Enkele van haar bekendste essays zijn A Room of One's Own (1929) en Three Guineas (1938).

Woolf was ook lid van de Bloomsbury Group, een kring van schrijvers en intellectuelen uit allerlei kunstrichtingen die in het begin van de 20e eeuw actief waren. Ze was getrouwd met Leonard Woolf en samen richtten ze de Hogarth Press op, die de werken publiceerde van veel belangrijke schrijvers uit die tijd, onder wie T.S. Eliot en EM Forster.

Woolf leed haar hele leven aan psychische problemen en maakte uiteindelijk op 59-jarige leeftijd in 1941 een einde aan haar leven. Ondanks haar relatief korte leven en carrière worden haar bijdragen aan de literatuur en het feministische denken nog steeds bewonderd en bestudeerd.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.