Naar inhoud springen

Engelse literatuur/Pride and Prejudice

Uit Wikibooks
Mr. Collins stelt zich voor aan Mr. Darcy, door C.E. Brock, 1895

Pride and Prejudice is een roman geschreven door Jane Austen, voor het eerst gepubliceerd in 1813. Het is een comedy of manners die het verhaal volgt van Elizabeth Bennet, de op een na oudste van vijf dochters uit een familie van bescheiden middelen in het 19e-eeuwse Engeland. De roman verkent de thema's sociale klasse, het huwelijk, genderrollen, het belang van eerste indrukken en de rol van vrouwen in de samenleving en staat ook bekend om zijn geestige dialoog en de satirische weergave van de samenleving van die tijd.

De plot draait om de relatie tussen Elizabeth en meneer Darcy, een rijke en trotse man die haar aanvankelijk afstandelijk en arrogant overkomt. Ondanks hun aanvankelijke wederzijdse vooroordelen, gaan ze geleidelijk elkaars ware karakter begrijpen en waarderen, wat leidt tot een romantische relatie. De roman bevat ook heel wat scherp getekende gedenkwaardige personages, waaronder Elizabeths geestige en sarcastische vader, haar frivole en wispelturige moeder, haar vriendelijke en zachtaardige oudere zus Jane en haar jongere zussen Lydia en Kitty, die geobsedeerd zijn door de gedachte echtgenoten te moeten vinden.

Het verhaal begint met de komst van meneer Bingley, een rijke vrijgezel, in de buurt van de familie Bennet. Mevrouw Bennet, de moeder van de zusjes Bennet, hoopt dat een van haar dochters met meneer Bingley zal trouwen. Elizabeth is echter niet onder de indruk van hem en vormt ook een negatieve mening over meneer Darcy, die een goede vriend is van meneer Bingley.

Naarmate het verhaal vordert, wordt de relatie tussen Elizabeth en meneer Darcy ingewikkelder, omdat wat ze echt voor elkaar voelen wordt gedwarsboomd door trots en vooroordelen. Uiteindelijk overwinnen ze echter deze obstakels en bekennen ze hun liefde voor elkaar.

Pride and Prejudice wordt beschouwd als een van de populairste en invloedrijkste romans uit de Engelse literatuur en inspireerde tal van films, televisiereeksen en toneelproducties. Het boek wordt geprezen om zijn scherpe sociale commentaar, zijn levendige en boeiende personages en zijn blijvende aantrekkingskracht op lezers van alle leeftijden.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.