Engelse literatuur/Jane Austen

Uit Wikibooks

Jane Austen (1775-1817) was een Engelse romanschrijfster die bekendstond om haar humor, sociaal commentaar en het scherpe inzicht waarmee ze de levens van de landadel in de late 18e en vroege 19e eeuw beschreef. Ze is de auteur van zes grote romans, waaronder Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey en Persuasion. Austen werd geboren in het Engelse Steventon (Hampshire) en bracht het grootste deel van haar leven door op het platteland. Haar familie behoorde tot de lagere adel en ze kreeg een opleiding die typerend was voor een vrouw van haar sociale klasse, gericht op huishoudelijke vaardigheden en academische basisvaardigheden.

Austen begon met schrijven in haar tienerjaren en bleef dat haar hele leven doen, vaak geïnspireerd door de mensen en gebeurtenissen in haar eigen sociale kring. Haar romans, aanvankelijk anoniem gepubliceerd, werden goed ontvangen, hoewel Austens boeken pas na haar dood het grootste commercieel succes kenden.

De romans van Jane Austen worden gekenmerkt door hun scherpe sociale commentaar, satire en ironie, evenals hun focus op de levens en relaties van jonge vrouwen die op zoek zijn naar liefde en huwelijk in een samenleving die veel waarde hechtte aan sociale status en rijkdom. Haar romans worden geprezen vanwege hun realisme, humor en tijdloze thema's. Getuige van de blijvende interesse voor haar werk zijn de talrijke bewerkingen voor film, televisie en literatuur. Tegenwoordig wordt Austen beschouwd als een van de grootste schrijvers in de Engelse taal, en haar romans blijven populair en invloedrijk, niet in het minst doordat haar personages en thema's het hedendaagse publiek blijven boeien.

Austen woonde haar hele leven op het Engelse platteland en maakte deel uit van een hecht gezin van acht kinderen. Ondanks haar succes als schrijfster leefde ze een relatief rustig leven en is ze nooit getrouwd. Ze stierf op 41-jarige leeftijd en werd begraven in de kathedraal van Winchester.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.