Engelse literatuur/Paradise Regained

Uit Wikibooks

Paradise Regained is een episch gedicht van de Engelse dichter John Milton. Het werd gepubliceerd in 1671, vier jaar na zijn episch meesterwerk Paradise Lost.

Terwijl Paradise Lost het verhaal vertelt van de val van Adam en Eva en het verlies van het paradijs, is Paradise Regained een korter werk dat zich richt op de verleiding van Jezus in de wildernis en zijn uiteindelijke overwinning op Satan.

Het gedicht bestaat uit vier boeken, die elk een andere verleiding onderzoeken waar Satan Jezus aan onderwerpt. In het eerste boek verleidt Satan Jezus met voedsel en herinnert hem eraan dat hij al veertig dagen aan het vasten is. In het tweede boek biedt Satan Jezus wereldse macht en glorie aan. In het derde boek daagt Satan Jezus uit om zijn goddelijke aard te bewijzen door een wonder te verrichten. In het vierde boek ten slotte biedt Satan Jezus de kans om zijn naderende dood en lijden te vermijden door voor hem te buigen.

Door het hele gedicht heen blijft Jezus standvastig in zijn geloof en wijst hij alle verleidingen van Satan af. Hij put kracht uit zijn kennis van de Schriften en zijn onwankelbare vertrouwen in God. Uiteindelijk wordt Satan verslagen en komt Jezus als overwinnaar tevoorschijn.

Paradise Regained wordt vaak gezien als een voortzetting van Paradise Lost, en samen vertegenwoordigen ze Miltons verkenning van de thema's zonde, verlossing en de strijd tussen goed en kwaad. Terwijl Paradise Lost wordt beschouwd als een van de grootste werken uit de Engelse literatuur, is Paradise Regained een minder bekend maar nog steeds indrukwekkend werk vanuit Miltons uniek perspectief op het christelijk geloof.µ

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.