Naar inhoud springen

Engelse literatuur/Mary Shelley

Uit Wikibooks
Mary Shelley, schilderij van Richard Rothwell, 1840

Mary Shelley (Londen, 30 augustus 1797 – aldaar, 1 februari 1851), geboren als Mary Wollstonecraft Godwin, was een Engels romanschrijfster, essayiste, schrijfster van reisverhalen en toneelschrijfster die vooral bekend is geworden door haar gothic novel Frankenstein (The Modern Prometheus) uit 1818. Ze trad ook op als uitgever van de werken van haar echtgenoot, de romantische dichter Percy Bysshe Shelley.

Jeugd en opvoeding[bewerken]

Mary Wollstonecraft Shelley was de dochter van de feministische filosofe Mary Wollstonecraft en politiek filosoof William Godwin. Mary Wollstonecrafts eerste kind, Fanny, was de dochter van Gilbert Imlay en werd geboren in 1794, waarna William Godwin haar adopteerde.

Hoewel Wollstonecraft en Godwin principieel tegen het huwelijk als instituut waren, trouwden ze niettemin voor de geboorte van hun gezamenlijk kind, Mary. Elf dagen na de geboorte stierf de moeder echter aan kraamvrouwenkoorts. Godwin was toen al ouder dan veertig en had financiële problemen. Zijn huishoudster, Louisa Jones, ontfermde zich nu over de twee meisjes. Een jaar na de dood van zijn vrouw begon Godwin een relatie met de schrijfster Harriet Lee, maar dat liep op niets uit.

In 1801 trouwde hij met Mary Jane Vial, die zichzelf Clairmont noemde. Ze bracht twee kinderen mee, Charles en Jane, die dezelfde leeftijd hadden als Godwins dochter Mary. Twee jaar later kreeg het echtpaar een zoon die ze William noemden.

Werken (selectie)[bewerken]

  • History of a Six Weeks' Tour (1817)
  • Frankenstein or The Modern Prometheus (1818)
  • Matilda (1819)
  • Valperga, or the Life and Adventures of Castruccio, Prince of Lucca (1823)
  • The Last Man (1826)
  • The Fortunes of Perkin Warbeck (1830)
  • Lodore (1835)
  • Rambles in Germany and Italy in 1840, 1842 and 1843 (1844)

Externe link[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.