Naar inhoud springen

Engelse literatuur/Frankenstein

Uit Wikibooks

Frankenstein; or, The Modern Prometheus is een gothic novel van Mary Shelley die werd gepubliceerd in 1818. Het verhaal volgt Victor Frankenstein, een jonge wetenschapper die een wezen creëert door middel van een onorthodox wetenschappelijk experiment. Frankenstein wordt beschouwd als de eerste sciencefictionroman, omdat de fantastische gebeurtenissen niet plaatsvinden vanwege magie of wonderen, maar zuiver door wetenschap.

De roman onderzoekt thema's als ambitie, verantwoordelijkheid, ethiek en de gevolgen van het spelen voor God. Victors creatie, die nooit een naam krijgt maar vaak "het monster" wordt genoemd, wordt door de samenleving afgewezen vanwege zijn afschuwelijke uiterlijk en zoekt wraak op zijn schepper omdat die hem in de steek heeft gelaten.

Shelley roept in dit verhaal vragen op over de aard van de mens, de rol van wetenschap in de samenleving en de gevolgen van ongecontroleerde ambitie. De roman is algemeen geïnterpreteerd als een commentaar op de industriële revolutie en de angsten die zij veroorzaakte, evenals een waarschuwing voor de gevaren van het nastreven van kennis zonder rekening te houden met de morele implicaties ervan.

Frankenstein is een cultureel icoon geworden en heeft een grote invloed gehad op de populaire cultuur. Het verhaal is in vaak herwerkte vorm verteld in tal van films, toneelstukken en andere werken, en blijft een veelgelezen en bestudeerde literaire klassieker.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.