Naar inhoud springen

Westerse astrologie/Westerse siderische astrologie

Uit Wikibooks
Astrologie
Figuren van de dierenriem rondom het symbool van de zonnewagen; de hoeken verbeelden de zonnewendes en equinoxen, mozaïek in Beit Alpha, Israël, 6e eeuwse voorstelling

Onder de astrologen zijn er twee 'kampen' wat betreft het start­punt 0 graden Ram van de dierenriem:

  1. Klassieke astrologen werken eigenlijk met de constellatie zoals ze in de tijd van de Babylonische astronomen bestond, zo'n 2500 jaar geleden. Daarbij houden ze dus geen rekening met de 'terugtocht', de recessie van het lentepunt, waardoor het 'partje' van de zodiak dat zij als Ram benoemen eigenlijk al in Vissen, en vervolgens in Waterman terecht is gekomen. ('The age of Aquarius'). Ter verdediging van dit uitgangspunt wordt vaak het volgende gezegd: astrologie werkt eigenlijk met 'zones' van de zodiak. Het heeft eigenlijk geen belang welke feitelijke sterrenbeelden er voor het ogenblik in die zone zitten. De energie, invloed - of hoe je het ook wil noemen - van die zone blijft onverminderd geldig. Zo zal iemand die aan het begin van de lente geboren wordt, terwijl de Zon astrologisch in de 'Ram-zone' staat, de kwaliteiten van die zone en dat seizoen in zijn of haar persoonlijkheid meedragen.
  2. In de siderische astrologie blijft de band tussen de actuele en astrologische sterrenbeelden onverbroken. Omstreeks 21 maart valt het lentepunt in deze astrologie samen met de feitelijke, astronomische stand van zaken. Terwijl de aarde om haar as draait, wiebelt zij als een tol, slingert haar as zachtjes, waardoor het lentepunt om de 2160 jaar 30 graden [1] terugloopt en de overgang naar een vorig teken maakt, van Ram naar Vissen, van Vissen naar Waterman, van Waterman naar Steenbok en zo verder. Daardoor zullen de twee dierenriemen, de tropische en de siderische, slechts om de 26000 jaar samenvallen.

Woordenboekje:

  • constellatie: sterrenbeeld, onderlinge stand van hemellichamen
  • precessie: verplaatsing van de nachteveningspunten op de ecliptica van oost naar west, tegen de volgorde der tekens van de dierenriem in
  • lentepunt: punt waarin de ecliptica de evenaar snijdt bij het begin van de lente
  • The Age of Aquarius: Het Watermantijdperk, dat al aangebroken is of op het punt staat te beginnen wanneer het astronomisch lentepunt van Vissen naar Waterman overgaat. De Franse revolutie en het hippietijdperk worden soms gezien als voorlopers van deze periode.

Voetnoten[bewerken]

  1. Elk van de 12 tekens van de dierenriem neemt 30 graden in van het hele horoscoopwiel
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.