Vedische astrologie

Uit Wikibooks
Astrologie
Astrologische kaart in Jyotisha

Vedische astrologie, ook wel bekend als Jyotisha, is een oud systeem van astrologie dat zijn oorsprong vindt in India. Het is gebaseerd op de principes van de Veda's, de oude hindoegeschriften. Praktiserende astrologen in India maken gebruik van de siderische dierenriem. Die verschilt van de tropische dierenriem zoals gebruikt in de westerse (hellenistische) astrologie. Daardoor zijn de tekens ten opzichte van de westerse dierenriem verschoven. Vedische astrologie is diep geworteld in de overtuiging dat hemellichamen, zoals de planeten en sterren, menselijke aangelegenheden beïnvloeden en inzicht kunnen geven in verschillende aspecten van het leven. Jyotisha is een term die afkomstig is van het Sanskriet jyotisha, van jyotis, wat zich vertaalt als "licht", "hemels lichaam". De Jyotisha zou daarom "de wetenschap van de hemellichamen" zijn.

In de hindoeïstische astrologie is de geboortehoroscoop, bekend als de "kundali" of "horoscoop", een belangrijk hulpmiddel om het leven en de bestemming van een individu te begrijpen. De geboortehoroscoop wordt berekend op basis van de datum, tijd en plaats van de geboorte van een persoon. Er wordt aangenomen dat het informatie onthult over verschillende aspecten van iemands leven, zoals persoonlijkheidskenmerken, carrière, relaties, gezondheid en belangrijke levensgebeurtenissen. De geboortehoroscoop is verdeeld in 12 huizen, die elk verschillende levensgebieden vertegenwoordigen, zoals rijkdom, familie, opleiding en carrière. De positie van planeten op het moment van geboorte, samen met hun aspecten, wordt geanalyseerd om hun invloed op verschillende aspecten van het leven te interpreteren.

Hindoe-astrologie gebruikt ook het concept van "dashas" of planetaire perioden, die het leven van een individu verdelen in grote perioden en subperioden die worden geregeerd door specifieke planeten. Aangenomen wordt dat deze dasha's de timing van belangrijke gebeurtenissen aangeven en inzicht kunnen geven in de verschillende fasen van iemands leven.

Astrologen in de hindoeïstische astrologie gebruiken verschillende technieken en hulpmiddelen, zoals de plaatsing en aspecten van planeten, planetaire transits en de studie van maanhuizen (Nakshatra's), om voorspellingen te doen en individuen te begeleiden.

Enkele belangrijke kenmerken en concepten[bewerken]

  • Geboortehoroscoop: in de vedische astrologie vormt de geboortehoroscoop van een persoon, bekend als een Janam Kundli of horoscoop, de basis van astrologische analyse. Het is een kaart van de hemel ten tijde van de geboorte van een individu, waarop de posities van de planeten en andere hemellichamen worden weergegeven.
  • Planeten: vedische astrologie erkent negen belangrijke hemellichamen, bekend als de Navagrahas. Deze omvatten de Zon (Surya), Maan (Chandra), Mars (Mangal), Mercurius (Budha), Jupiter (Guru), Venus (Shukra), Saturnus (Shani), Rahu (Noordelijke Maansknoop) en Ketu (Zuidelijke Maansknoop). Knooppunt). Aangenomen wordt dat elke planeet unieke eigenschappen bezit en verschillende aspecten van het leven beïnvloedt.
  • Sterrenbeelden: vedische astrologie maakt gebruik van een dierenriemsysteem met 12 tekens, ook wel Rashi genoemd. De tekens zijn gebaseerd op de stand van de maan ten tijde van de geboorte. De sterrenbeelden zijn Mesha (Ram), Vrishabha (Stier), Mithuna (Tweelingen), Karka (Kreeft), Simha (Leeuw), Kanya (Maagd), Tula (Weegschaal), Vrishchika (Schorpioen), Dhanu (Boogschutter), Makara (Steenbok), Kumbha (Waterman) en Meena (Vissen).
  • Huizen: de geboortehoroscoop is verdeeld in 12 huizen, die elk specifieke levensgebieden vertegenwoordigen, zoals carrière, relaties, financiën, gezondheid, enz. De huizen zijn genummerd van 1 tot 12 en geven meer inzicht in verschillende aspecten van het leven van een individu.
  • Dosha's: vedische astrologie houdt ook rekening met planetaire combinaties en uitlijningen die dosha's of onevenwichtigheden in iemands leven kunnen creëren. Veel voorkomende dosha's zijn onder andere Mangal Dosha (Mars-aandoening), Sade Sati (Saturnusovergang) en Kaal Sarp Dosha (Rahu-Ketu-aandoening). Remedies, zoals gebeden, rituelen, aanbevelingen voor edelstenen en het zingen van mantra's, worden vaak voorgesteld om de negatieve effecten van dosha's te verzachten.
  • Voorspellende technieken: vedische astrologie maakt gebruik van verschillende technieken om voorspellingen te doen en begeleiding te bieden. Deze omvatten het analyseren van planetaire transits, dasa (planetaire perioden) en gochara (huidige planetaire posities) om de timing van gebeurtenissen en hun potentiële impact op het leven van een individu te beoordelen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.