Naar inhoud springen

Westerse astrologie/Mundaanastrologie

Uit Wikibooks
Astrologie

Mundane astrologie of mundaanastrologie is de toepassing van de astrologie op wereldzaken en gebeurtenissen in de wereld. De naam is afgeleid van het Latijnse woord Mundus, dat "de wereld" betekent.

Varianten van astrologie

[bewerken]

Mundane astrologie is een variant van de electie-astrologie, die zich toelegt op het kiezen van het meest aangewezen moment voor een bepaalde actie. Ook met de uurhoekastrologie, bedoeld om vragen in verband met ziekte, dood, reizen, carrière en dergelijke te beantwoorden, heeft zij een aantal technieken gemeen. Het meest verwant is zij nog met de politieke astrologie, die zich bezighoudt met voorspellingen aangaande de politiek van een land, natie of staat. De persoonlijke astrologie zoals we die nu kennen, was eigenlijk een uitvinding van de Grieken en verscheen voor het eerst in het hellenistische tijdperk (zie daarvoor: Hellenistische astrologie). Door historici van de astrologie wordt mundaanastrologie echter als de oudste van al deze vormen van astrologie beschouwd.

Het domein van de mundane astrologie

[bewerken]

Tot het studiegebied van de mundane astologie behoren verschijnselen op aarde zoals bijvoorbeeld rampen (aardbevingen, overstromingen, branden e.d.), revoluties en andere politieke verschuivingen, oorlog en het weer. Deze voornamelijk geologische en politieke gebeurtenissen worden dan vergeleken met gelijktijdig optredende astronomische verschijnselen zoals conjuncties van planeten, transits van als malafide beoordeelde planeten zoals Saturnus of Mars, zons- en maansverduisteringen en het verschijnen van kometen. Vanuit deze observaties is de mundaanastrologie in het tweestromenland (zie: Babylonische astrologie) vanaf het 2e millennium v.Chr. opgebouwd tot een indrukwekkende gegevensbank met astronomische waarnemingen en de daaraan gerelateerde aardse gebeurtenissen.

Tot het domein van de mundaanastrologie behoort ook het opstellen van 'nationale horoscopen'. Zo kan voor het Koninkrijk der Nederlanden of België een 'ontstaanshoroscoop' worden gemaakt voor het (geboorte)moment dat daarvoor significant wordt geacht. Meestal is dat het moment waarop de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen of waarop een officieel document deze onafhankelijkheid bevestigt. Wanneer die horoscoop is opgesteld, kunnen daar ook prognosestechnieken op toegepast worden, net zoals met een persoonlijke horoscoop.

Weersvoorspelling behoorde lange tijd tot een van de belangrijkste functies van de mundane astrologie, maar deze taak is in onze tijd door computers met weermodellen en prognoses overgenomen.

Een andere, moderne toepassing van de mundaanastrologie is het volgen en prognosticeren van bewegingen en fluctuaties van de beurs.

Voorspelling voor de periode 2010-2014

[bewerken]

Mundaanastrologen bestuderen grote historische cycli en trachten gebeurtenissen uit het verleden te koppelen aan planeetstanden. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde 'Grote Kruis', dat volgens mundaanastrologen gepaard gaat met schokkende veranderingen. Zo zal een groot kruis plaatsvinden in de zomer van 2010 met Pluto, Uranus en Jupiter en Saturnus en Mars op respectievelijk 0-3 º Steenbok, Ram en Weegschaal en binnenplaneten op 0-3 graden Kreeft. Dit aspect lijkt op het grote kruis dat zich tijdens de jaren 1930 vormde. Mundaanastrologen wijzen erop dat tijdens de transits van Uranus door Ram in 1930 en 1840, en Pluto door Steenbok in 1760 en 1770 samenvielen met decennia waarin revoluties en grote veranderingen plaatsgrepen. Het voortdurende vierkant tussen Pluto en Uranus, dat de laatste keer in de jaren 1960 en 1930 plaatsvond, gebeurde tussen 2010 en 2014. Daarom voorspelden mundaanastrologen van tevoren dramatische veranderingen op economisch, sociaal, militair en wetenschappelijk gebied in en omstreeks die periode.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.