Naar inhoud springen

Westerse astrologie/Solaarhoroscoop

Uit Wikibooks

Astrologie

Een solaarhoroscoop wordt opgesteld om voorspellingen te kunnen doen voor het jaar dat volgt op iemands verjaardag. Daarvoor kijkt de astroloog in de efemeriden (tabellen met planeetstanden) om te kunnen berekenen wanneer de Zon op de precieze graad en boogminuut staat als bij de geboorte het geval was. De Zon mag dan wel op precies dezelfde plaats staan, de andere planeten staan natuurlijk elders aan het hemelgewelf en in de horoscoop. Als de astroloog dat heeft berekend (vaak tegenwoordig met computersoftware), wordt de solaarhoroscoop getekend. Deze horoscoop wordt op zich ook bekeken, maar traditioneel wordt het meeste belang gehecht aan de plaats waar de actuele planeten en de 'hoeken' van de solaar in de geboortehoroscoop terechtkomen. Als de Ascendant van de solaar bijvoorbeeld in het eerste huis van de geboortehoroscoop terechtkomt, zal het een jaar kunnen worden waarop iemand zich sterker kan doorzetten in de buitenwereld. Zoals steeds worden alle factoren tegen elkaar afgewogen: een sterk bezet 7e huis kan wijzen op gebeurtenissen in verband met de partner, maar dat is dan weer afhankelijk van de aard en de aspectering van die solaarplaneten. Ook het teken waar de meeste planeten in 'vallen' kan geïnterpreteerd worden als algemene trend voor het komende jaar: veel planeten in een vuurteken (zoals Ram, Leeuw en Boogschutter) duiden dan bijvoorbeeld op veel initiatieven en energie.

Niet alle astrologen gebruiken hetzelfde systeem. Sommigen geven de voorkeur aan het interpreteren van de solaarhoroscoop zelf, terwijl anderen vooral kijken naar de verbindingen die de solaarhoroscoop en de geboortehoroscoop maken Het is vrij complex, omdat ook de 'huisheren' in de evaluatie worden betrokken (waar ze staan , of ze sterk zijn enz.) Staat bijvoorbeeld cusp 2 op Stier, dan is de huisheer van het tweede huis Venus (de heerser van Stier), en moet je die gaan bekijken in de horoscoop om na te gaan hoe het met je eigendommen en financiële zekerheid (waar het 2e huis voor staat) gesteld zal zijn.

Het klinkt ingewikkeld, maar het helpt als je het je op de volgende manier voorstelt: zowel de solaarhoroscoop als de geboortehoroscoop zijn op transparant papier getekend. Leg nu de twee horoscopen boven op elkaar, zo dat de beide Zonnen op elkaar liggen. Nu zie je meteen waar de planeten en andere punten van de solaarhoroscoop in de geboortehoroscoop 'vallen'... Met wat geluk zie je een druk bezet 5e huis: veel plezier in het vooruitzicht en geluk bij de loterij en het spel! Kijk voor de basisbetekenissen van elk huis bij het hoofdstuk over de huizen.


Verder lezen[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.