Naar inhoud springen

Westerse astrologie/De Ascendant

Uit Wikibooks
Astrologie

De Ascendant is in de westerse astrologie het punt van de dierenriem dat op het moment van een geboorte aan de oostelijke horizon staat. In een horoscoop(tekening) begint het eerste huis in de Ascendant. Het teken tegenovergesteld aan de Ascendant is de descendant. Astronomisch gezien is de ascendant het snijpunt van horizon en ecliptica. Vaak wordt met Ascendant ook verwezen naar het teken waar de cusp van het eerste huis in valt. Vandaar dat het "het rijzende teken" genoemd wordt.

Duiding

Iemands Ascendant laat volgens de astrologische leer de manier zien waarop hij de buitenwereld tegemoet treedt, en geeft ook mogelijk aanwijzingen over zijn fysieke verschijning en zijn vroegste ervaringen. Niet alleen het teken van de Ascendant is echter belangrijk, maar ook planeten die zich in het eerste huis bevinden, de kracht van de heerser van het eerste huis enzovoort. Enkele traditionele kenmerken van de Ascendant in de verschillende tekens zijn de volgende:

 • Ascendant in Ram: Zoals met elk vuurteken rijzend is deze persoon vriendelijk, joviaal, genereus, spontaan, open, en heeft door Mars als heerser een licht 'militair' tintje. Dit kan zich uiten in alles goed willen organiseren, en/of een strikte houding.
 • Ascendant in Stier: deze persoon neemt zijn tijd, is voorzichtig, gevoelig, ijverig, maakt alles af waar hij aan begint. Van de drie aardetekens rijzend is Stier het meest sociaal en is vaak ook artistiek en muzikaal.
 • Ascendant in Tweelingen: Alle Ascendant-luchttekens tonen zich communicatief. Bij hen draait alles om ideeën, theorieën, uitwisseling, onderwijs, netwerken en nieuws. Vaak vindt men ze in een intellectueel beroep, bijvoorbeeld in de media of in het onderwijs. Hoewel sociaal, zijn luchttekens nogal afstandelijk en eigenzinnig, zeker als het over meningen en ideeën gaat. Personen met Tweelingen op de ascendant zijn altijd druk bezig, vaak met vele dingen tegelijk. Plannen, schema's maken, steeds mentaal actief.
 • Ascendant in Kreeft:Kreeft is een traag rijzend teken, waardoor heel wat mensen geboren worden met dit teken als Ascendant. Meestal wijst het op een aangename jeugd, een goede verzorging en liefhebbende ouders. Persoonlijkheden die voorzichtig zijn en rustig, sterk aan familie gebonden. Kreeft-Ascendanten zijn weliswaar gevoelig en bescheiden, maar voelen zich toch zeker van zichzelf, wie ze zijn, ze zijn besluitvaardig en dragen ook graag verantwoordelijkheid. Traditioneel, gevoelig maar realistisch, eigenzinnig, waardig, valt niet graag uit de toon.
 • Ascendant in Leeuw: wil luxueuze omgeving, autoritair, waardig, genereus, levensvreugde
 • Ascendant in Maagd: gereserveerd, voorzichtig, observeert, grondigheid, kritisch, zorg en aandacht
 • Ascendant in Weegschaal: harmonieus gezin, gevoelige aard, gemakkelijk in de omgang, goede manieren, sociaal
 • Ascendant in Schorpioen: disharmonische omgeving, contact met geweld, hevige emoties, gereserveerd
 • Ascendant in Boogschutter: sociaal of religieus persoon, veel plannen, levendig, enthousiast, sociaal, sportief en/of veel buitenactiviteit
 • Ascendant in Steenbok: doelgerichtheid, wil aan verwachtingen voldoen, volhardend, ijverig, koppig, verantwoordelijk, diplomatisch, zelfcontrole
 • Ascendant in Waterman: omgeving met ongewone ideeën, eigengereid, nieuwsgierig naar mensen, aanpassingsvermogen, vernieuwingen, schommelingen in gevoelens, weinig volharding, steeds wisselende doelen
 • Ascendant in Vissen: vreemde, eenzame persoon, geserveerd,verlegen, passief en inactief, rijk gevoelsleven, neiging tot depressie, instabiliteit, vaag, wil comfortabel leven, neiging tot luiheid

Zelf je Ascendant berekenen[bewerken]

Voor een nauwkeurige berekening heb je ofwel een softwareprogramma nodig, of een astroloog, of een al dan niet gratis online hulp bij de berekening. Heb je daar even geen zin in, dan probeer je de hierna volgende 'ruwe' tabelmethode

Je Zon
staat in
Ram Stier Twee
lingen
Kreeft Leeuw Maagd Weeg
schaal
Schor
pioen
Boog
schutter
Steen
bok
Water
man
Vis
sen
Geboortetijd
4 tot 6 u Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen Water Vis
6 tot 8 u Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen Water Vis Ram
8 tot 10 u Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen Water Vis Ram Stier
10 tot 12u Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen Water Vis Ram Stier Tweel
12 tot 14 u Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft
14 tot 16 u Maagd Weeg Schor Boog Steen Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw
16 tot 18 u Weeg Schor Boog Steen Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd
18 tot 20 u Schor Boog Steen Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg
20 tot 22 u Boog Steen Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor
22 u tot middernacht Steen Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog
middernacht tot 2 u Water Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen
2 tot 4 u Vis Ram Stier Tweel Kreeft Leeuw Maagd Weeg Schor Boog Steen Water
Let op: deze 'berekening' is niet 100 percent nauwkeurig. Voor onze gewesten (Nederland, België) is ze bruikbaar, maar niet voor alle plaatsen op aarde. Vergeet ook niet om van je geboortetijd een uur af te trekken als tijdens je geboorte zomertijd ingesteld was.
Een paar voorbeeldjes!
 • Je bent een Waterman, geboren om 18u in de namiddag. kijk in de tabel onder Waterman: tussen 18 en 20u ben je Ascendant Maagd!
 • Je bent Leeuw, geboren om 22u 's avonds. Er was zomertijd, dus trekken we een uur af: Geboortetijd is nu 21u. Kijk in de tabel onder Leeuw:: tussen 20 en 22 u ben je Ascendant Ram!

Bron

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.