Wereldliteratuur/Odyssee
De Odyssee is een Oudgrieks epos, toegeschreven aan Homerus. Hij zou het hebben geschreven na de Ilias, tegen het einde van de 8e eeuw voor onze tijdrekening. Het wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken uit de wereldliteratuur.
De Odyssee vertelt over de omzwervingen van de held Odysseus, die na de Trojaanse oorlog - waarin hij een beslissende rol speelde - tien jaar nodig heeft om terug te keren naar zijn eiland Ithaca en naar zijn vrouw Penelope en zijn zoon Telemachus. Tijdens zijn gevaarlijke overtocht op zee, waarin hij de toorn van de zeegod Poseidon moet trotseren, ontmoet Odysseus veel mythologische personages, zoals de nimf Calypso, prinses Nausicaa, de cycloop, de tovenaar Circe en de sirenes. Het epos bevat ook een aantal episodes die het verhaal van de Trojaanse oorlog voltooien, zoals de constructie van het Trojaanse paard en de val van de stad, die niet in de Ilias worden vermeld.
Het epische gedicht telt 12109 hexameters, verdeeld in vierentwintig gezangen, en kan worden verdeeld in drie grote delen: Telemachus (I-IV), Odysseus' verhalen (V-XII) en De wraak van Odysseus (XIII-XXIV).
De Odyssee heeft door de eeuwen heen een groot aantal literaire en artistieke werken geïnspireerd, en de term "odyssee" is een algemene benaming geworden voor een min of meer bewogen reis(verslag) vol unieke avonturen.