- Odin: oppergod in de Noordse mythologie. Hij is de magiër en beheerst de runen. Geri en Freki zijn zijn wolven, Huginn en Munin zijn zijn raven en Sleipnir is zijn achtbenige paard. Odin heeft één oog, zetelt op Hlidskjalf en heeft nog vele andere namen, in Grímnismál alleen al worden vijftig verschillende genoemd. Ook verschilt de benaming per cultuur. Bekende voorbeelden zijn: Wodin, Wodan, Weda, Wotan, Wothan, Wuodan, Othin, Óðinn, Oden, Guodan. Andere benamingen zijn bijvoorbeeld: Alfadir (alvader), Bolverk (onheilbrenger), Har (de heel hoge), Harbard (grijsbaard), Jafnhar (gelijk hoge), Thidi (de derde), Vegtam (de wegkenner) of Helafell (heilige berg). Wodan wordt genoemd in de Oudsaksische doopgelofte. Naast Frigg, zijn echtgenote, beminde Odin vele andere vrouwen. Wodan wordt in de mythologie ook wel gekoppeld aan Holda, of Vrouw Holle. Odin wordt gezien als een van de aanvoerders van de Wilde Jacht.
- Odinisme: een van de stromingen binnen de noordse traditie.
- Odinist: een volgeling van het odinisme.
- Offer:
- Oliesel:
- Oosters Schisma:
- Oosters-Orthodoxe Kerk: een christelijke stroming. Sinds het Oosters Schisma is er een scheuring tussen de oosters-orthodoxe kerken aan de ene kant en de Rooms-Katholieke Kerk (die zichzelf Katholieke Kerk noemt) aan de andere kant. Het verschil baseert zich onder andere op het feit of Jezus goddelijk is of juist niet. De Oosters-Orthodoxe Kerk noemt zichzelf Heilige Katholieke en Apostolische Kerk.
- Oppergod: het opperwezen, zowel mannelijk als vrouwelijk. Met oppergod kan ook een mannelijke oppergod of vrouwelijke oppergodin worden bedoeld.
- Orthodox: heeft de betekenis van 'rechtgelovig', 'het ware geloof behoudend' ook 'juiste aanbidding' en 'juiste leer', en wordt in die zin ook wel gebruikt als synoniem voor 'rechtzinnig' of 'streng in de leer'.
- Oude Testament: