Naar inhoud springen

Religieus woordenboek/M

Uit Wikibooks
  • Maangod: een mythische of religieuze verpersoonlijking van de maan, zowel mannelijk als vrouwelijk. Voorbeelden zijn Selene in de Griekse mythologie, Máni in de Oudnoordse mythologie en Varuna in de Hindoeïstische mythologie. Luna was in de Romeinse mythologie de afspiegeling van Selene en vervolgens Juno. Cailleach was in de Keltische mythologie eerst almoeder en dan maangodin. De Grote Moedergodin, de belangrijkste godin die de gelovigen in wicca vereren wordt gerepresenteerd door de maan.
  • Malleus Maleficarum of Heksenhamer is een in 1486 gepubliceerd boek waarvan de Latijnse titel 'hamer van het opzettelijk kwaad' betekent. Het werd geschreven door twee leden van de inquisitie, Heinrich Kraemer en Jacob Sprenger, met als onderwerp het kwaad dat heksen en tovenaars doen, op welke manier ze kunnen worden opgespoord en welke de beste methode is om hen te ondervragen (folteren). Het werd een bestseller in Europa en zou als handboek gebruikt worden bij heksenjacht. De mysogene (meestal ging het om vrouwen) aanwijzingen werden door rechtbanken en foltermeesters trouw opgevolgd in de periode dat de heksenvervolgingen in de renaissance hun hoogtepunt beleefden. Na de publicatie verschenen nog tal van andere 'handleidingen' over heksenvervolging, maar de invloed van de Malleus was ongetwijfeld het grootst. Zie ook demonologie.
  • Manicheïsme:
  • Mithraïsme:
  • Moedergodin: een personificatie van de natuur, het moederschap, de vruchtbaarheid, de schepping en de vruchtbare aarde. Voorbeelden: venusbeeldjes uit de steentijd, de 'Grote Moedergodin' uit de wiccareligie, en de maagd Maria uit het christendom.
  • Monotheïsme: het geloof in één enkele god, zoals in het christendom en de islam. Zie ook polytheïsme en Abrahamitische religie.
  • Monotheïstisch: van of met betrekking tot het monotheïsme.
  • Moskee:

A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.