Naar inhoud springen

Melkwinning/Melksamenstelling/Melkeiwit

Uit Wikibooks

milk2010

...
...
nr 1 nr2

In melk zit, zoals al eerder verteld, ongeveer 3,5% eiwit. Op een kilogram melk is dit 35 gram. Bij de uitbetaling van melk door de zuivelfabriek is eiwit heel belangrijk. Hoe hoger het percentage eiwit, hoe meer de melk waard is. Eiwitten uit melk zijn voor de mens ook heel belangrijk. De biologische waarde ervan is namelijk heel hoog, wat wil zeggen dat de mens met het eiwit heel veel kan. Wij verteren het eiwit, zodat we het kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van onze spieren.

Eiwitten uit melk zijn op te delen in twee soorten. Je hebt de serum/wei eiwitten en de caseïne eiwitten. De caseïne eiwitten zijn heel belangrijk voor de productie van kaas. Misschien heb je wel eens gezien hoe een kaas gemaakt wordt? Halverwege het productieproces wordt de wei van de wrongel gescheiden. De wei wordt niet meer gebruikt in het proces. De wrongel waar kaas van gemaakt wordt, bevat alleen nog caseïne eiwitten.

Eiwitten uit de melk zijn niet alleen heel belangrijk voor de mens, ook voor het kalf zijn ze heel belangrijk. Kijk maar eens op een zak kunstmelk. Sommige kunstmelk soorten bevatten wel 22% eiwitten. Het kalf heeft de eiwitten namelijk hard nodig voor de groei van de botten, spieren en lichaamscellen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.