Melkwinning/Melksamenstelling/Hygiëne en melk

Uit Wikibooks

milk2010

...
...
nr 1 nr2

Een goede hygiëne bij het melken is heel belangrijk. Door allerlei gebruiksvoorschriften kun je goed en hygiënisch melken. Voorbehandelen, voorstralen en het gebruik van melkerhandschoenen zijn hier voorbeelden van. Hygiënisch melken doe je om bacteriën zo veel mogelijk uit de melk te houden. Bacteriën beïnvloeden het natuurlijke proces. Ongewenste bacteriën kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kaas maken mislukt. Boterzuur, afkomstig van mest van koeien, kan in de melk komen en veroorzaakt het ‘’laat los’’ bij kaas, waardoor de kaas mislukt.

Een andere bacterie, de melkzuurbacterie, zet melksuiker om in melkzuur. Hierdoor verzuurt de melk. Overigens gaat koelen de groei van deze bacteriën tegen. Door een goede hygiënische bewaring van melk op temperatuur, krijgen heel veel bacteriën geen kans om te groeien. Zo ook Colibacteriën. Deze bacteriën ontwikkelen zich bij een temperatuur van 12 graden. Gekoelde melk heeft dus niet veel last van Coli.

Toch zijn er ook bacteriën, de psychrotrofen die zich goed redden in gekoelde melk. Alleen de melk koelen is dan niet genoeg. Voor de bewerking na 2 a 3 dagen bewaring richten ze niet genoeg schade aan. Tegenwoordig wordt alle melk na bewaring, verhit (pasteuriseren of steriliseren). Zo worden de laatste bacteriën gedood.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.