Naar inhoud springen

Melkwinning/Melksamenstelling

Uit Wikibooks

milk2010

...
...

Melksamenstelling[bewerken]

’Melk voor elk’ een oud gezegde dat veel gebruikt is in reclames. Maar waarom is het dan zo goed dat iedereen melk drinkt? Wat zit er in melk dat nu zo goed is voor de mens? oftewel waar bestaat melk nu precies uit? Melk van een koe bestaat voor 87% uit water.

Naast een koe geven alle zoogdieren melk. Wel verschilt de melk per diersoort heel veel. Bij alle zoogdieren bestaat melk voor het grootste gedeelte uit water. Naast water bevat melk van een koe ongeveer 4,4 % vet, 3,4% eiwit, 4,6% melksuiker en 0,7% zouten en as.

In de onderstaande tabel zie je waar de melk van andere dieren uit bestaat. De samenstelling van de melk verschilt niet alleen tussen diersoorten, maar ook tussen dieren onderling. Zo heeft elke koe een ander vet en eiwitgehalte. De samenstelling van de melk tussen koeien verschilt door fokkerij en voeding. Honderd jaar geleden was het alleen belangrijk om een koe te hebben die veel melk gaf. Later zijn de fabrieken gaan uitbetalen op vet en eiwitgehalte. Nog later ontdekten de mensen het volgende: Hoe hoger het vet en eiwitgehalte, hoe minder liters melk je nodig hebt om kaas te maken.

melksamenstelling

UGCN Melk op Maat Qlip
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.