Leer jezelf ecologisch tuinieren/Grove den

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Pinus sylvestris Łazy 2013-07 03.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Illustration Pinus sylvestris0 new.jpg 1Hainberg 20080707 0054.jpg 2Pinus sylvestris Glenmuick.jpg 3PinusSylvestrisBole.jpg 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De grove den wordt ook wel 'pijnboom' genoemd. Een vliegden is een door natuurlijke uitzaaiing verspreide grove den. De den is van een spar en de zilverspar te onderscheiden onder andere omdat de den korte loten heeft met de naalden bij elkaar staand en bij de sparren verspreid op de lange loten. Ook heeft de den ronde naalden en de spar platte, driehoekige of vierhoekige.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Dennen (Pinaceae)
Geslacht: Pinus
Soort: Pinus sylvestris
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: Heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water opgenomen kan worden.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Jonge bomen hebben een kegelvormige kroon. Oudere bomen hebben een meer schermvormige kroon en een hoge stam. De onderste takken zijn afgestorven en zitten deels nog aan de stam vast. De jonge schors aan de top van de boom is glad en grijsgeel van kleur. Op oudere leeftijd wordt er een ruwe plaatvormige schors gevormd. De plaatjes van de schors zijn vrij klein. Bij beschadiging van de boombast komt er kleverig hars met een karakteristieke geur uit, wat de wond beschermt tegen infecties.
Grape leaf 01.jpg Blad: De bladen van de grove den zijn naaldvormig en staan met twee tegelijk op korte loten. De den heeft ook lange loten met verspreid staande naalden. De lange loten zorgen voor de lengtegroei. De grijsgroene naalden zijn gedraaid en kunnen tot 8 cm lang worden.
Map symbol park 02.png Groenblijvend. Deze plant is groenblijvend en/of winterhard.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De jonge kegels zijn groen en kleuren later donkergrijsbruin. De kegels kunnen tot 7 cm lang worden en zitten twee aan twee of in groepjes aan kromme steeltjes.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 2500-3500 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Voedselarme gronden zoals droge zandgronden.
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: gewassen uit de kensoort voor het verbond van de naaldbossen (Dicrano-Pinion).
Smultron2.png Gebruik: Timmerhout van de grove den wordt 'grenen' genoemd. In Engelstalige landen spreekt men ook van (European) redwood. Van oudsher is de boom een belangrijke leverancier van terpentijnolie, hars en teer. Terpentijnolie wordt gebruikt bij het schilderen om de verf te verdunnen. Noord-Europese colofonium wordt gewonnen uit de hars van de grove den.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Grove den?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Pinus sylvestris op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Grove den


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.