Leer jezelf ecologisch tuinieren/Zilverspar

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Zilverspar (Abies), soms ook zilverden, is een geslacht van tussen de 45 en 55 soorten groenblijvende naaldbomen uit de dennenfamilie (Pinaceae). Alle soorten zijn bomen, die hoogten van 10-80 m kunnen bereiken bij diameters van 0,5-4 m.

Soorten

Een belangrijk kenmerk dat zilversparren onderscheidt van andere leden van de dennenfamilie is het feit dat de naaldachtige bladeren aan het takje vastzitten via een basis die op een kleine zuignap lijkt. Een ander uniek kenmerk zijn de rechte, cilindrische lange kegels van 5-25 cm die bij rijpheid desintegreren om de gevleugelde zaden vrij te geven. Ze zijn het nauwst verwant aan de cedrus (ceder).

Zilversparren worden gevonden in Noord-Amerika, Europa, Azië en Noord-Afrika.

Het hout van zilversparren wordt 'dennen' genoemd. Dit hout is voor allerlei doelen geschikt, maar in Nederland wordt het niet vaak geïmporteerd. Het meeste hout wordt gebruikt voor papierpulp of voor de vervaardiging van triplex.

De nordmann-spar is een populaire kerstboom met zijn aromatisch gebladerte en niet-snelle uitdroging. Veel zilversparren zijn ook zeer decoratieve tuinbomen, in het bijzonder de Koreaanse zilverspar en de fraserspar, die hun helder gekleurde kegels al produceren als ze nog erg jong zijn (1-2 m hoog).

De soorten kunnen geïdentificeerd worden aan de hand van de grootte en de schikking van de bladeren, en de grootte en de vorm van de kegels en de observatie of de schalen van de kegels lang zijn of verborgen zijn binnen de kegel.

Bronnen

Bron(nen):
Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Abies op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Zilverspar
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.