Naar inhoud springen

Engelse literatuur/The Lord of the Flies

Uit Wikibooks

The Lord of the Flies (vertaald als Heer der vliegen) is een in 1954 gepubliceerde roman van de Britse Nobelprijswinnaar William Golding. Het verhaal gaat over een groep Britse jongens die als enige overlevenden na een vliegtuigcrash stranden op een onbewoond eiland en voor zichzelf moeten zorgen, zonder toezicht van een volwassene.

De jongens worstelen om te overleven op het eiland en worden geleidelijk woester en gewelddadiger. De roman verkent de thema's van de menselijke natuur en de macht. Het is een kritische reflectie op de aard van de beschaving en het potentieel van elke mens om wreed en destructief te worden zonder zichzelf enige maatschappelijke beperking op te leggen.

De titel "Lord of the Flies" is een vertaling van het Hebreeuwse woord "Beelzebub", een naam die in de Bijbel vaak wordt gebruikt om naar Satan te verwijzen. In de roman is de "Lord of the flies" een varkenskop die op een stok is gemonteerd als offer aan een vermeend beest op het eiland. Naarmate de situatie van de jongens wanhopiger wordt, beginnen ze de varkenskop te zien als een symbool van kwaad en chaos, en wordt de "Lord of the Flies" een weergave van de donkere kant van de menselijke natuur.

"The Lord of the Flies" wordt alom geprezen om zijn psychologische diepgang en zijn verkenning van belangrijke filosofische en morele kwesties. De roman is gebruikt voor film, televisie en toneel en blijft een belangrijk literair werk dat lezers over de hele wereld blijft boeien. De roman, die Goldings debuut was, werd over het algemeen goed ontvangen en staat vermeld in de Modern Library 100 Best Romans,

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.