Engelse literatuur/Sir Gawain and the Green Knight

Uit Wikibooks
Illustratie in het oorspronkelijk manuscript

Sir Gawain and the Green Knight is een middeleeuwse ridderroman in versvorm uit de late 14e eeuw die het verhaal vertelt van Sir Gawain, een ridder van koning Arthurs Ronde Tafel. Het 2530 versregels tellende gedicht is geschreven in het Middelengels en wordt beschouwd als een van de grootste werken uit de Middeleeuwse Engelse literatuur.

Sir Gawain and the Green Knight is een complex werk dat thema's onderzoekt als ridderlijkheid, eer, loyaliteit, verleiding en de aard van de werkelijkheid. Het gedicht valt op door zijn ingewikkelde structuur en het gebruik van symboliek, waaronder de Groene Ridder zelf, die zowel de natuur als het bovennatuurlijke vertegenwoordigt.

Het werk dateert uit het einde van de 14e eeuw, wat betekent dat de dichter een tijdgenoot was van Geoffrey Chaucer, auteur van The Canterbury Tales, hoewel het Engels van de onbekende Gawain-dichter aanzienlijk verschilt van dat van Chaucer.

Korte inhoud[bewerken]

Het verhaal begint met een mysterieuze Groene Ridder die tijdens een kerstfeest verschijnt in Camelot, het hof van koning Arthur. De Groene Ridder daagt een van de ridders uit voor een spel: hij zal toestaan dat een van hen hem met een bijl slaat, op voorwaarde dat de hijzelf de slag binnen een jaar mag teruggeven. Sir Gawain gaat de uitdaging aan en onthoofdt de Groene Ridder, maar deze pakt zijn hoofd op en herinnert Gawain aan hun afspraak om elkaar over een jaar weer te ontmoeten.

De rest van het gedicht vertelt het verhaal van de reis van Sir Gawain om zijn belofte aan de Groene Ridder na te komen. Onderweg wordt hij geconfronteerd met verschillende uitdagingen en verleidingen, waaronder een ontmoeting met de mooie Lady Bertilak, die hem probeert te versieren. Sir Gawain verzet zich tegen haar avances, maar accepteert een groene gordel als blijk van haar genegenheid, die hem volgens hem tegen kwaad zal beschermen.

Wanneer Sir Gawain eindelijk de Groene Ridder weer ontmoet, realiseert hij zich dat de Ridder eigenlijk de gastheer is van het kasteel waar hij verbleef met Lady Bertilak. De Groene Ridder onthult dat hij de eer van Sir Gawain op de proef stelde, en straft hem voor zijn bedrog door de gordel vast te houden. Sir Gawain is nederig door de ervaring en blijft de gordel dragen als herinnering aan zijn eigen tekortkomingen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.