Naar inhoud springen

Engelse literatuur/Samuel Taylor Coleridge

Uit Wikibooks
Coleridge in 1795

Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) was een Engels dichter, filosoof en literair criticus. Hij is vooral bekend om zijn romantische poëzie, met name om zijn gedichten The Rime of the Ancient Mariner, Christabel en Kubla Khan. Coleridge was lid van de Lake Poets en een leidende figuur van de romantische beweging in Engeland, samen met zijn vriend William Wordsworth.

Coleridge werd geboren op 21 oktober 1772 in het Engelse Devonshire. Hij ging naar het Jesus College in Cambridge, maar vertrok zonder zijn diploma af te ronden. In 1795 raakte hij bevriend met Wordsworth, en in 1798 publiceerden ze een gezamenlijke dichtbundel met de titel Lyrical Ballads, die het begin markeerde van de romantische beweging in de Engelse literatuur.

The Rime of the Ancient Mariner is het beroemdste gedicht van Coleridge. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1798 en vertelt het verhaal van een zeeman die wordt vervloekt nadat hij een albatros heeft gedood, waardoor zijn schip en bemanning getroffen worden door een reeks ongelukken. Het gedicht onderzoekt thema's als schuld, verlossing en het bovennatuurlijke.

Kubla Khan is een in 1816 gepubliceerd fragmentarisch gedicht dat een visioen beschrijft van een magnifiek paleis en zijn omgeving, geïnspireerd door Coleridges door opium veroorzaakte droom. Het gedicht is zeer fantasierijk en door de levendige en sfeervolle beelden.

Naast zijn poëzie was Coleridge een productief schrijver van proza, waaronder literaire kritiek en filosofische werken. Zijn bekendste prozawerk is Biographia Literaria (1817) dat de aard van poëzie en de verbeelding onderzoekt. Hij stond ook bekend om zijn filosofische geschriften over onderwerpen als metafysica, epistemologie en esthetiek.

Coleridge worstelde een groot deel van zijn leven met opiumverslaving, wat een grote invloed had op zijn werk en zijn gezondheid. Hij werd ook geplaagd door financiële problemen. Ondanks deze uitdagingen hadden zijn werken een grote invloed op volgende generaties dichters en denkers, en hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste dichters uit de Engelse literatuur. Samuel Taylor Coleridge stierf op 25 juli 1834 in Highgate in Londen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.