Naar inhoud springen

Engelse literatuur/Charles Dickens

Uit Wikibooks
Dickens in 1868

Charles Dickens (1812-1870) was een Engelse schrijver en sociaal criticus die wordt beschouwd als een van de grootste romanschrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Hij werd geboren op 7 februari 1812 in Portsmouth in Engeland, en groeide vanaf zijn tiende jaar op in Londen nadat zijn familie daarheen was verhuisd. Dickens had een moeilijke jeugd, aangezien zijn vader wegens schulden in de gevangenis zat en de jonge Charles in een fabriek moest werken om zijn gezin te onderhouden. De romans van Dickens verbeelden vaak de sociale problemen van zijn tijd, waaronder armoede, onrecht en de strijd van de arbeidersklasse tegen de uitbuitende klasse van kapitalisten.

Dickens kreeg niet veel formeel onderwijs, maar stak veel levenservaring op in de straten van Londen, wat een grote rol zou spelen in zijn romans. Dickens wilde journalist worden en op 22-jarige leeftijd was hij in dienst bij een Londense krant. In 1836 trouwde hij met Catherine Hogart. Ze kregen 10 kinderen, maar scheidden in 1858. Dickens schreef in veel verschillende tijdschriften en kranten. Met de roman The Pickwick Club uit 1836 begon een succesvolle carrière omdat hij met zijn verhalen mensen van alle leeftijden aansprak. Enkele van zijn beroemdste werken zijn Oliver Twist (1837-1839), dat de barre omstandigheden beschrijft waarmee weeskinderen in Londen worden geconfronteerd, en A Christmas Carol (1843), een novelle die een geliefde kerstklassieker is geworden. Andere bekende romans van Dickens zijn David Copperfield (1850), Great Expectations (1861) en A Tale of Two Cities (1859). Great Expectations werd in 2003 in The Big Read van de BBC verkozen als een van de 21 meest geliefde romans van Engeland.

De schrijfstijl van Dickens wordt gekenmerkt door levendige en gedenkwaardige personages, ingewikkelde verhaallijnen en een scherpe observatie van sociale kwesties. Hij gebruikte vaak satire en humor om de tekortkomingen van de samenleving te bekritiseren en pleitte voor sociale hervormingen. Zo gebruikte hij zijn grote vermaardheid om rechtbanken en kostscholen aan te vallen die de armen uitbuitten.

Tijdens zijn leven was Dickens immens populair en zijn werken werden zowel in Engeland als in het buitenland veel gelezen. Hij gaf ook openbare lezingen over zijn werken, wat zijn roem verder versterkte. Zijn persoonlijke leven kende echter een aantal uitdagingen, waaronder financiële problemen en een moeilijk huwelijk.

Charles Dickens stierf op 9 juni 1870 en liet een belangrijke literaire erfenis achter. Zijn romans worden nog steeds gelezen vanwege hun meeslepende verhalen, sociaal commentaar en scherp getekende personages, waardoor hij een van de meest invloedrijke schrijvers uit de geschiedenis van de Engelse literatuur is.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.