Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Groene Hartpad

Uit Wikibooks
Groene Hartpad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst
RP-12 Groene Hartpad 192 km

Globale route

Het Groene Hartpad is een streekpad met een lengte van 192 kilometer, gelegen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens en is in een Nivon-gidsje bescheven. Het pad beoogt de wandelaar zo veel mogelijk door het open gebied van het Groene Hart te voeren, met vermijding van grote steden (met uitzondering van Rotterdam en Delft). De route kruist op een aantal punten het Pelgrimspad (LAW-7.1), het Floris V-pad (LAW-1.3, deel van het Diagonaalpad) en het Oeverloperpad (LAW-6.1, deel van het Rivierenpad).

Het pad begint bij het station van Delft, gaat via Pijnacker naar Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en Zuideinde (bij Nieuwkoop). Hier worden de Nieuwkoopse plassen overgestoken, waarna het riviertje de Meije wordt gevolgd tot Woerdense Verlaat. Hierna wordt de Grecht gevolgd tot Woerden. Na Woerden worden Linschoten, Montfoort en IJsselstein aangedaan. Vervolgens gaat de route in westelijke richting naar Polsbroek en Stolwijk, en van daar naar Ouderkerk aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Via de Kralingse plas en de buitenwijken van Rotterdam gaat de route door het Hoogheemraadschap van Delfland via Berkel en Rodenrijs, Kethel en Schipluiden. Hierna keert de wandelaar weer terug naar Delft.

Bijzonderheden

Hoewel het aandoen van een bebouwde omgeving vaak niet vermeden kan worden, en de bebouwing vrijwel steeds in elk geval in de verte te zien is, kennen een aantal trajecten, met name langs de Meije en de Grecht, een opmerkelijke mate van natuurschoon. Overnachtingsmogelijkheden zijn schaarser dan bij andere wandelroutes het geval is. Met name kampeermogelijkheden zijn slechts beperkt aanwezig.

Openbaar vervoer

De route heeft aansluiting op het openbaar vervoer met stations te Delft, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Woerden, Rotterdam-Noord en Berkel en Rodenrijs, en busverbindingen met de overige plaatsen.

Foto's

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.