Naar inhoud springen

Kaartspel/Shithead

Uit Wikibooks
(Doorverwezen vanaf Transwiki:Shithead)

Shithead of idioten (in Antwerpen bekend als 'Rotten Heuwnd' en ook bij sommigen bekend als ‘Zweeds Pesten’) is een kaartspel waarbij het de bedoeling is om je kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken.

Het spel is vooral erg populair onder backpackers en pesters (van het spel pesten). Je komt het dan ook op veel plaatsen in de wereld tegen. Om die reden zijn er ook veel varianten van het spel. De basis bij deze varianten is vaak hetzelfde, de verschillen betreffen vooral de verschillende kaartfuncties.

Algemeen

[bewerken]

Het spel kan met 2 tot 6 spelers worden gespeeld.

De bedoeling is om zo snel mogelijk alle kaarten kwijt te raken. Het gaat niet per se om de winnaar, meer om de verliezer.

Regels

[bewerken]

Er zijn vele varianten op het spel en er is geen "beste" variant. De basis blijft vaak hetzelfde, alleen de functie per kaart kan verschillen. Daarom is het van belang dit van tevoren even duidelijk af te spreken.

Hieronder wordt een veel gespeelde variant besproken.

Voorbereiding/delen van de kaarten

[bewerken]

Neem een standaard kaartspel (52 kaarten met jokers).

Elke speler krijgt 3 kaarten voor zich. De kaarten liggen in een rij naast elkaar en op hun kop ("Face Down"), zodat niemand ze heeft gezien. Ook mogen de kaarten niet worden omgeruild.

Op elk van deze 3 kaarten komt 1 kaart, maar zo dat de afbeelding (waarde) zichtbaar is ("Face Up"). Als het spel eenmaal begonnen is, mag je de Face Up-kaarten niet meer wisselen.

Hierna krijgt elke speler nog eens 3 kaarten. Deze mag hij in de hand nemen en bekijken. Hij mag ook deze kaarten omwisselen met de kaarten die bovenop liggen (de Face Up-kaarten). Dit kan heel handig zijn, want hij kan de kaarten zo uitzoeken dat hij aan het einde beter uitkomt, maar daarover later meer.

Begin van het spel

[bewerken]

Elke speler heeft nu:

  • 3 kaarten voor zich op hun kop
  • 3 kaarten daarop waarvan de afbeelding (waarde) wel zichtbaar is
  • 3 kaarten in de hand

De speler met een klaver 3 mag beginnen (indien niemand een klaver 3 heeft, dan mag degene met een schoppen, harten of ruiten 3 beginnen. Indien niemand een 3 in zijn hand heeft, dan mag degene met een 4 beginnen etc).

Er hoeft niet per se met een klaver of schoppen begonnen te worden, maar het is wel van belang dat er de laagste kaart die in de handen is begonnen wordt, en waarom de 2 niet, dat wordt later duidelijk.

Het spel

[bewerken]

Elke speler moet een kaart op de aflegstapel leggen.

Ligt er bijvoorbeeld een 3, dan mag de volgende:

  • hoger dan een 3 neerleggen (een hogere kaart)
  • of een 3 neerleggen (een dezelfde kaart)
  • of meer kaarten, als het maar hoger of gelijk is aan het getal dat er ligt (3 in dit geval) en de kaarten van dezelfde waarde zijn (dus bv 2 drieën erbij, of 2 vijven erop)

Heeft de speler een kaart neergelegd, dan moet de speler een kaart van de stapel pakken. Tenzij de speler al 3 of meer kaarten (na het afleggen) in de hand heeft, of als de stapel op is.

De speler heeft dus, tot de stapel op is, altijd 3 of meer kaarten in de hand.

Want als een speler niet kan, dan moet hij de hele aflegstapel pakken en op de hand nemen. De volgende speler mag dan een kaart (of als hij meer van dezelfde waarde heeft, meerdere kaarten) neerleggen en het spel gaat verder. Het is wel de bedoeling dat je zo snel mogelijk je kaarten kwijt raakt.

Bij een joker, worden de kaarten onder de joker aan een persoon naar keuze gegeven en gaat de joker het spel uit.

De waarden van de kaarten

[bewerken]

Noot: hierin verschillen vaak de vele varianten. Het spel loopt als volgt: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer, aas.

Aas: De azen zijn het hoogst en kunnen alleen door speciale kaarten verslagen worden.

10 en 4 dezelfde kaarten: Als 10 opgegooid wordt, dan wordt de hele aflegstapel weggelegd en wordt er een nieuwe stapel begonnen. De speler die de 10 neerlegde, mag zelf beginnen. De 10 moet wel passen, en mag dus niet zomaar worden neergelegd.

Liggen er van dezelfde waarden vier dezelfde op elkaar, dan wordt de stapel ook weggehaald. Dus als speler 1 een vijf opgooit, speler 2 twee vijven, en speler 3 de laatste vijf, dan wordt de stapel weggehaald. Ook als er een speler 4 van dezelfde neerlegt, wordt de stapel weggehaald. Maar er mag dus geen andere kaart tussen liggen!

7: Na het spelen van de 7 moet de kaart die erna komt, lager zijn dan 7. Het mag dus ook geen 7 zijn. De 7 moet wel passen, en mag dus niet zomaar worden neergelegd.

8 en joker: De 8 en de joker zijn doorzichtig. Dit betekent dat de kaart die eronder is, wel telt! Legt de speler voor jou bijvoorbeeld een vrouw neer en jij hebt geen hogere kaart, dan leg je deze op. De speler erna moet dan wel een kaart hoger dan of gelijk aan de vrouw spelen. Deze kaarten mogen altijd gespeeld worden.

In een bepaalde Shithead-variant wordt de 8 gezien als 'beurt overslaan'-kaart. De volgende speler mag daardoor geen kaart opleggen, wat tactisch voordeel met zich meebrengt wanneer deze speler bijvoorbeeld bijna uit is. Wanneer men deze variant speelt, mag de 8 niet zoals de joker overal opgelegd worden. De 8 moet zich in deze variant aan de algemeen geldende regels houden.

2: De kaart is de restart-kaart. Dit betekent dat als deze kaart gespeeld wordt, de volgende speler een 3 mag neerleggen. Hij is dus niet doorzichtig, maar het spel begint weer opnieuw. Deze kaart mag altijd gespeeld worden

Samenvatting:

  • 10 en vier dezelfden: aflegstapel weg, mag alleen als past
  • 7: volgende moet lager dan 7, mag alleen als past
  • joker: doorzichtig, mag altijd
  • 8: doorzichtig, mag altijd. In andere variant: beurt overslaan
  • 2: begint weer opnieuw, mag altijd

Variant 1:

  • 2: begint weer opnieuw, mag altijd
  • 7: het spel verandert van spelrichting, was het eerst met de klok mee, dan wordt het tegen de klok in. Wordt er vervolgens nog een zeven opgelegd dan verandert de richting weer terug in de oude speelrichting.
  • 8: volgende moet lager dan 8, mag alleen als past
  • 9: doorzichtig, mag altijd
  • 10 en vier dezelfden: aflegstapel weg, mag alleen als past

Variant 2:

  • 2: begint opnieuw, mag altijd
  • 5: doorzichtig, mag altijd
  • 7: volgende moet lager dan een zeven zijn. Een vijf mag worden opgelegd, maar dan moet de volgende nog steeds onder de zeven opleggen.
  • 10: aflegstapel weg, mag altijd
  • vier dezelfden: liggen er vier zessen op elkaar dan mag de aflegstapel ook weg.

Variant 3

  • 2: begint opnieuw, mag altijd.
  • 3 & Joker: doorzichtig, mag altijd.
  • 7: volgende moet lager dan een zeven zijn. Een drie of joker mag worden opgelegd, maar dan moet de volgende nog steeds onder de zeven opleggen. Moet op volgorde.
  • 10: aflegstapel weg, mag op elke kaart, behalve op de zeven.
  • vier dezelfden: liggen er vier dezelfde kaarten op elkaar dan mag de aflegstapel ook weg. Als een spelen voor zijn beurt de stapel compleet kan maken, mag hij de beurt "afpakken". Omdat deze speler de stapel heeft weggehaald begint het rondje ook weer bij hem.

Als de stapel leeg is

[bewerken]

Als de (pak)stapel leeg is, dan speel je de resterende kaarten in je hand uit. Daarna leg je een van de 3 Face Up-kaarten neer (heb je 2 of 3 dezelfden dan mag je die natuurlijk tegelijk neerleggen).

Welke van de drie Face Up-kaarten je neerlegt, mag je zelf bepalen. Kies bij het begin dus goed je Face Up-kaarten.

Als de Face Up-kaarten weg zijn moet je beginnen aan je Face Down-kaarten, maar je mag ze nog steeds niet zien! Het is dus een gok. Het kan dus zijn dat je kaart niet past en je de hele aflegstapel moet pakken.

Heb je geluk en is je Face Down-stapel ook weg, dan ben je klaar en wacht je tot iemand als enige overblijft met zijn kaarten. Je mag niet eindigen met een pestkaart!!! Dit is de Shithead.

 
Kaartspel

Barbuse - Belotten - Bezique - Bieden - Blackjack - Boerenbridge (Chinees poepen) - Bonken - Bridge - Canasta - Crapette - Cribbage - Doerak - Duizenden - Eenendertigen - Eenentwintigen - Eenenvijftigen - Ezelen - Freecell - Hartenjagen - Heugen - Jokeren - Kingen - Klaverjassen - Liegen - Manillen - Miezemauzen - Pandoeren - Patience (solitaire) - Pesten - Poker - Presidenten - Rikken - Rummy - Schutjassen - Skat - Shithead - Toepen - Vechten - Whist - Wiezen - Wippen - Zenuwen - Zwartepieten - Zwartevrouwen - Zwikken

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.