Naar inhoud springen

Kaartspel/Boerenbridge

Uit Wikibooks

Boerenbridge, in Vlaanderen ook wel bekend als Chinees poepen is een eenvoudig kaartspel . Het wordt soms ook Chinese poker, Chinees dekken of jodelen genoemd.

Spelverloop[bewerken]

Het spel begint met het uitdelen van één kaart aan iedere speler in de eerste ronde. Nadat de kaarten zijn uitgedeeld, wordt de eerste kaart van de overblijvende stapel omgedraaid. Deze kaart is troef. Nadat de troef bekend is, geeft iedere speler aan hoeveel handen hij of zij zal winnen. Een hand is gewonnen als iedereen zijn kaarten heeft uitgespeeld. Degene die de hoogste kaart of de hoogste troefkaart heeft uitgespeeld, wint de hand. Een speler is verplicht te volgen. Een speler is echter niet verplicht een troef uit te spelen, als hij of zij de kaart van de ronde niet bezit.

In de tweede ronde worden twee kaarten uitgedeeld. De derde zijn er drie kaarten. Deze accumulatie van kaarten in de hand gaat tot de tiende ronde. Daarna wordt per volgende ronde steeds een kaart minder uitgedeeld. In totaal zijn er negentien ronden.

Puntentelling[bewerken]

  • 10 punten voor een juiste voorspelling. Dus ook als je voorspeld hebt dat je geen hand zal winnen.
  • 1 punt voor een voorspelde gewonnen hand. Was de voorspelling dat je twee handen zou winnen en dit lukt, dan verdien je 12 punten.
  • -1 voor ieder verschil tussen voorspelling en uitkomst. Dus was je voorspelling dat je drie handen zou winnen en je hebt er vier, dan heb je -1 punt. Was je voorspelling dat je nul handen zou winnen, en heb je vier handen gewonnen, dan heb je -4 punten.

Varianten[bewerken]

Boerenbridge[bewerken]

De spelregels van boerenbridge zijn grotendeels gelijk aan die van Chinees poepen. De verschillen zijn:

  • een extra tussenronde; Na de 10e ronde volgt er bij Boerenbridge nog een ronde met 10 kaarten zonder troef. Daarna volgt nogmaals een ronde met 10 kaarten maar dan weer met troef. Vervolgens wordt afgeteld naar 1 kaart.
  • een sluitronde; Na de ronde met 1 kaart volgt een speciale ronde waarbij ieder speler zijn kaart voor zich houdt met de afbeelding van zich weg, zodanig dat een speler alle kaarten kan zien, maar niet zijn eigen kaart.
  • de puntentelling; Elke goed of fout voorspelde slag levert of kost 3 punten in plaats van de ene punt bij Chinees poepen.

Wizard[bewerken]

Een variant op dit spel is Wizard. Bij Wizard zitten er behalve vier jokers (aangeduid met een "J") ook vier wizards (aangeduid met een "W") in het spel. Zowel de joker als de wizard heeft een speciale rol in de variant.

Wanneer een deelnemer de hand per se wil winnen, maar zijn hoogste troef kan niet over de hoogste troef heen die op dat moment al op tafel ligt, kan diegene (als hij/zij deze in zijn/haar hand heeft) de wizard uitspelen. De wizard staat in waarde namelijk boven de troeven. In dit geval is een troefaas dus niet op zeker een winnende hand. Een met een wizard overtroefde hand is dit wel. Mocht er na het spelen van een wizard in dezelfde hand nog een wizard gegooid worden, dan zal deze niet winnen. Dit kan handig zijn wanneer je geen handen meer wilt winnen, maar nog wel met een wizard zit opgescheept.

De rol van de joker daarentegen kan ook zeer interessant zijn. De waarde van de joker is namelijk 0. 0 kan uitgespeeld worden wanneer een deelnemer de hand dient te beginnen en niet weet welke kaart te spelen. Ook kan de joker gebruikt worden wanneer een andere deelnemer een kleur gespeeld heeft, waarvan de jokerbezitter wel een kaart bezit, maar niet mee wil gaan in de betreffende hand. De joker zorgt er in dat geval voor dat de hand bij de huidige winnaar van de hand blijft liggen.

De enige mogelijkheid dat een joker een hand kan winnen is wanneer een joker gespeeld wordt als opener van een hand en wanneer er maximaal met 4 spelers gespeeld wordt. Wanneer de joker dan als eerst gespeeld wordt, de tweede deelnemer ook een joker heeft en die als tweede speelt en de derde speler ook een joker speelt, dan is de hand statistisch gezien vrijwel zeker voor de vierde deelnemer. Maar als de vierde deelnemer de vierde en laatste joker bezit en uitspeelt, dan is de cirkel rond en is deelnemer 1 degende die de hand wint. Bij Wizard gaat men afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers door totdat iedereen 13 kaarten in zijn/haar hand heeft.

Meerdere spelers[bewerken]

Het spel kan ook met meer dan vier spelers gespeeld worden. Er wordt dan niet gedeeld tot tien kaarten, maar tot het maximale aantal waarbij alle spelers evenveel kaarten hebben. Eventueel kan zelfs met twee kaartspelen (onder mekaar gemengd) gespeeld worden.

 
Kaartspel

Barbuse - Belotten - Bezique - Bieden - Blackjack - Boerenbridge (Chinees poepen) - Bonken - Bridge - Canasta - Crapette - Cribbage - Doerak - Duizenden - Eenendertigen - Eenentwintigen - Eenenvijftigen - Ezelen - Freecell - Hartenjagen - Heugen - Jokeren - Kingen - Klaverjassen - Liegen - Manillen - Miezemauzen - Pandoeren - Patience (solitaire) - Pesten - Poker - Presidenten - Rikken - Rummy - Schutjassen - Skat - Shithead - Toepen - Vechten - Whist - Wiezen - Wippen - Zenuwen - Zwartepieten - Zwartevrouwen - Zwikken

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.