Kaartspel/Kingen

Uit Wikibooks

Kingen is een kaartspel het wordt gespeeld met 52 kaarten en door 4 spelers.

Spelregels[bewerken]

Het spel kingen bestaat uit 7 verschillende spellen of onderdelen. Er wordt gespeeld met 52 kaarten (alle kaarten - vier maal dertien kaarten per kleur). Het spel gaat om het winnen en verliezen van slagen. Bij de eerste zes spellen moet geprobeerd worden bepaalde slagen te verliezen, bij het zevende spel moet geprobeerd worden zo veel mogelijk slagen te winnen. Bij elk onderdeel geldt dat de winnaar van een slag uit mag komen bij de volgende slag, dat de andere deelnemers kleur moeten bekennen (als ze een kaart hebben van de kleur waarmee uitgekomen werd, moeten ze deze altijd spelen), en dat de spelers om de beurt de deler zijn. De volgorde van de waarde van de kaarten loopt van twee naar aas. Bij de eerste zes spellen winnen kaarten van de kleur waarmee werd uitgekomen altijd. Bij het zevende spel winnen kaarten van de troef kleur.

Er zijn twee belangrijke varianten van het spel kingen: (gewoon) kingen, en dubbelkingen.

Bij (gewoon) kingen, worden de eerste zeven spellen allen op volgorde 1 keer gespeeld, en het zevende spel 4 keer. Hierna worden de punten geteld. Er worden 52 strafpunten verdeeld in de eerste zes ronden, en 52 bonuspunten verdiend in de vier troef-spellen.

Bij dubbelkingen kiest de deler welk van de zeven spellen er gespeeld wordt. Hij moet er rekening mee houden dat elk van de negatieve (eerste zes) spelletjes, in totaal slechts 2 keer gekozen mag worden en elke speler slechts 2 keer troef (7de spel) mag kiezen. Iedere speler moet dus op het einde 3 keer een negatief spel en 2 keer troef gekozen hebben. Op het einde van het spel worden alle punten bij elkaar opgeteld en de strafpunten hiervan afgetrokken. Er worden 104 strafpunten uitgedeeld, en eveneens 104 bonuspunten verdiend. Het is bij het spelen van dubbelkingen handig om niet enkel de score bij te houden maar ook het aantal keren dat elk spel reeds gespeeld is in een tabel zoals hieronder aangegeven.

Spel Aantal keer gespeeld (turven)
Minste harten
Minste slagen
Minste dames
7de en laatste slag
Geen hartenheer
Geen heren en boeren
Troef (speler 1)
Troef (speler 2)
Troef (speler 3)
Troef (speler 4)

Hierin mag dus in elk vakje maximaal tweemaal geturfd worden

1e spel = "minste harten"[bewerken]

In het 1e spel is het de bedoeling zo weinig mogelijk Harten te halen; elke hartenkaart die men in zijn slagen aantreft is 1 strafpunt waard. Men mag géén Harten uitkomen, tenzij men alleen Harten in de hand heeft. Als men niet kan volgen, moet een kaart van een andere soort worden gespeeld. Wanneer je niet volgt, moeten eerst de Harten gespeeld worden. Als men geen Harten (meer) heeft, is men vrij om te kiezen welke kleur men gaat spelen.

2e spel = "minste slagen"[bewerken]

In het 2e spel gaat het erom zo weinig mogelijk slagen te halen. Er is geen troef en elke slag die men haalt is 1 strafpunt waard.

3e spel = "minste dames"[bewerken]

Voor het 3e spel speelt men om zo weinig mogelijk vrouwen te halen. Elke vrouw is 2 strafpunten waard. Een speler mag wel met een Dame uitkomen. Als men niet kan volgen, moet een andere soort kaart worden weggegooid. Als je niet kan volgen, moet je, wanneer je deze hebt, eerst Dames spelen, en dan pas andere kaarten.

4e spel = "7de en laatste slag"[bewerken]

In het 4e spel is het de bedoeling om de 7de en de laatste slag niet te halen. De laatste slag levert 3 strafpunten op, de 7de slag levert 2 strafpunten op.

5e spel = "geen hartenheer"[bewerken]

In het 5e spel krijgt degene die de hartenheer wint 5 strafpunten. Men mag géén Harten uitkomen, tenzij men alleen Harten in de hand heeft.Als men niet kan volgen, moet een andere soort kaart worden opgegooid, als men de Harten Heer heeft moet men deze eerst worden opgegooid, daarna is men vrij om eender welke kaart te kiezen.

6e spel = "Geen heren en boeren"[bewerken]

In het 6e spel is het de bedoeling om zo weinig mogelijk heren en boeren te halen. Elke heer en elke boer levert 1 strafpunt op. Een speler mag wel met een Heer of een Boer uitkomen. Als men niet kan volgen, moet een kaart van een andere soort worden gespeeld: Heren of Boeren moeten het eerst gespeeld worden, daarna kan men kiezen.

7e spel = "troef"[bewerken]

De speler die dit kiest, maakt 1 soort troef. De troefkleur wint van andere kleuren. Als men niet kan volgen, mag men iets anders opgooien, maar: als de speler die aan slag is nog over troefkaarten beschikt, dan moet hij een troefkaart gebruiken. En als een andere speler al een troefkaart wegwierp, dan moet men, als men die in de hand heeft, een hogere troefkaart uitspelen, maar men is niet verplicht te “ondertroeven”. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk slagen te halen. Elke slag levert 1 bonuspunt op. Iedere speler moet exact 2 keer troef gekozen hebben op het einde van het spel.

Winnaar[bewerken]

Op het eind van het spel worden de strafpunten in de eerste zes spelletjes behaald, van de bonuspunten in de troefronden behaald, afgetrokken. Er kan een negatieve totaal score, een totaal score van nul, of een positieve totaal score behaald zijn. Degene die de hoogste totaal score heeft behaald, wint het spel.

 
Kaartspel

Barbuse - Belotten - Bezique - Bieden - Blackjack - Boerenbridge (Chinees poepen) - Bonken - Bridge - Canasta - Crapette - Cribbage - Doerak - Duizenden - Eenendertigen - Eenentwintigen - Eenenvijftigen - Ezelen - Freecell - Hartenjagen - Heugen - Jokeren - Kingen - Klaverjassen - Liegen - Manillen - Miezemauzen - Pandoeren - Patience (solitaire) - Pesten - Poker - Presidenten - Rikken - Rummy - Schutjassen - Skat - Shithead - Toepen - Vechten - Whist - Wiezen - Wippen - Zenuwen - Zwartepieten - Zwartevrouwen - Zwikken

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.