Naar inhoud springen

Kaartspel/Freecell

Uit Wikibooks

Freecel is een solitair kaartspel. Dat betekent dat je het net als Patience in je eentje speelt. Het spel is vooral populair onder computergebruikers als 'tussendoortje' om even te ontspannen, maar kan natuurlijk ook 'live' gespeeld worden. In theorie is elk spelletje te winnen.

Voorbereiding[bewerken]

Alle kaarten behalve de jokers worden gebruikt en goed geschud. Het speelveld bestaat uit vier basiscellen, lege plaatsen die rechtsboven gereserveerd worden en vier vrije cellen, eveneens lege plaatsen, linksboven. Alle kaarten worden verdeeld over acht kolommen met de beeltenis naar boven, waarbij de bovenrand van de kaarten zichtbaar is. Je kunt dus zien welke kaarten in de kolommen liggen.

De regels[bewerken]

Het is de bedoeling dat je alle kaarten van dezelfde kleur naar de basiscellen verplaatst. Eerst de azen met daarop de 2 enzovoorts tot en met de koning.
De kaarten in de kolommen mogen verplaatst worden in aflopende volgorde (van koning naar aas) afwisselend zwart en rood om benodigde kaarten voor de basiscellen vrij te maken (eerst de azen dus).
De vrije cellen kunnen worden gebruikt om een kaart tijdelijk weg te leggen (maximaal vier).
Uiteraard mogen de kaarten die onder de bovenste liggen daarbij niet worden weg genomen. Een kaart die zich onder aan een kolom bevindt, kan naar een vrije cel, naar de onderzijde van een andere kolom of naar een basiscel worden verplaatst. Een kaart die zich in een vrije cel bevindt, kan naar de onderzijde van een kolom of naar een basiscel worden verplaatst.
Als een kolom vrij is gekomen mag je die gebruiken om een nieuwe kolom te maken.

Het spel[bewerken]

Verplaats de kaarten in de kolommen naar kolommen waar ze mogen liggen (afwisselend zwart en rood en in aflopende volgorde op elkaar).
Als er een aas vrijkomt, verplaats je die naar een basiscel en ga zo door tot er een 2 van dezelfde kleur vrijkomt, enz. Het spel is gewonnen als de basiscellen vier stapels van elke soort in oplopende volgorde (de aas onderop en de koning bovenop) bevatten.

Strategieën en tips[bewerken]

Kijk voordat je begint waar zich problemen kunnen voordoen: kijk bijvoorbeeld of er bovenaan in de kolommen ook azen zijn verborgen en of er kaarten met lage nummers zijn verborgen achter kaarten met hogere nummers.
Probeer de vrije cellen zo veel mogelijk leeg te houden. Ook lege kolommen kunnen handig zijn.
Als er voldoende vrije cellen beschikbaar zijn, kan je een reeks van meerdere opeenvolgende kaarten onder aan een kolom naar een andere kolom verplaatsen. Je mag dit alleen via lege vrije cellen of kolommen doen, dus niet een hele stapel verplaatsen.

 
Kaartspel

Barbuse - Belotten - Bezique - Bieden - Blackjack - Boerenbridge (Chinees poepen) - Bonken - Bridge - Canasta - Crapette - Cribbage - Doerak - Duizenden - Eenendertigen - Eenentwintigen - Eenenvijftigen - Ezelen - Freecell - Hartenjagen - Heugen - Jokeren - Kingen - Klaverjassen - Liegen - Manillen - Miezemauzen - Pandoeren - Patience (solitaire) - Pesten - Poker - Presidenten - Rikken - Rummy - Schutjassen - Skat - Shithead - Toepen - Vechten - Whist - Wiezen - Wippen - Zenuwen - Zwartepieten - Zwartevrouwen - Zwikken

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.