Naar inhoud springen

Programmeren in Pascal/Weetje1

Uit Wikibooks
Pascal


Deel 2

De programmeertaal Pascal is naar de Franse wetenschapper Blaise Pascal genoemd. Maar wie was dit? Op deze vraag zullen we antwoord geven in dit korte weetje.

Blaise Pascal[bewerken]

De Fransman Blaise Pascal (19 juni 1623 – 19 augustus 1662) was filosoof, theoloog, wis- en natuurkundige. Zijn belangrijkste prestaties zijn:

  • hij bouwde het fundament van de waarschijnlijkheidsrekening (samen met Fermat).
  • hij bouwde de eerste mechanische rekenmachine (optelling en aftrekking) (1642).
  • hij bestudeerde kegelsneden, projectieve meetkunde (de stelling van Pascal), hydrostatica, hydrodynamica en combinatieleer (driehoek van Pascal).
  • hij ontdekte de Wet van Pascal: De druk die op een vloeistof wordt uitgeoefend, plant zich in alle richtingen met dezelfde grootte voort.

Levensloop[bewerken]

Pascal was de zoon van een rechter in Clermont. Na de dood van diens vrouw, Antoinette Bégon, die overleed toen Blaise vier was, verkocht zijn vader zijn werk door aan zijn broer, zodat hij zich geheel aan de opvoeding van zijn kinderen kon wijden. Ze verhuisden in 1631 naar Parijs.

Vader Pascal onderwees zijn kinderen zelf. Al vroeg ontdekte hij daardoor de uitzonderlijke talenten van zijn zoon. Blaise had al vanaf ongeveer zijn zevende jaar een onstuitbare leergierigheid op het gebied van de wiskunde en de mechanica.

Nadat zijn vader een paar slechte beleggingen had gedaan, ging deze weer aan het werk als belastinginspecteur in Rouen. Etienne Pascal moest veel berekeningen maken, hier hielp Blaise hem bij. Door dit werk raakte hij zo geïnspireerd dat hij een mechanische rekenmachine maakte. Blaise Pascal was de eerste die een rekenmachine uitvond.

Etienne Pascal deed veel moeite te worden toegelaten tot de prestigieuze Académie Française, naast de Sorbonne het mekka voor Franse wetenschappers in die tijd. Het lukte hem inderdaad en zo kon hij ook zijn zoon na verloop van tijd bij de geleerde heren introduceren. Al spoedig stond hij bekend als een jong genie.

Pascal correspondeerde behalve met Fermat ook met Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz en andere grote wiskundigen van de Gouden Eeuw. Hoewel Fermat en Pascal elkaar nooit persoonlijk hebben ontmoet, is hun samenwerking altijd positief geweest en stimuleerden ze elkaar om oplossingen voor steeds nieuwe vraagstukken te vinden.

Toen Blaise zeventien was, poneerde hij zijn eerste belangrijke stelling op het gebied van de projectieve meetkunde.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Blaise Pascal
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.