Naar inhoud springen

Programmeren in Pascal/Commentaar

Uit Wikibooks
Pascal


Deel 2


Commentaar is tekst in een programma, waar de compiler niet naar moet kijken. Commentaar kan je voor vele verschillende doeleinden gebruiken. Met commentaar kun je boodschappen voor jezelf en andere programmeurs in het programma achterlaten om bijvoorbeeld een stukje programmacode te verduidelijken, of te zeggen waarom je iets op die bepaalde manier gedaan hebt. Andere gebruiken zijn het plaatsen van een vermelding voor het auteursrecht, het aangeven in een code waar iets fout gaat of uitleggen wat er misschien veranderd moet worden in de code. Het grote voordeel van commentaar is dat het niet zichtbaar is bij het uitvoeren van het programma. Maar enkel bij het bekijken van de code.

Soorten

[bewerken]

Meerregelig commentaar

[bewerken]

De normale manier van het plaatsen van commentaar is het gebruik van accolades. Je ze daartoe het commentaar dat je wilt invoegen tussen accolades:

Pascal-code: meerregelig commentaar

program commentaar;
begin
  { Dit is commentaar; hij toont dit dus niet!
  Maar ook deze regel hoort bij de commentaar van daarjuist. }
  writeln('Dag wereld.');
  { het programma heeft zonet Dag wereld. afgedrukt op het scherm. }
end.

Accolades zijn een vorm van meerregeling commentaar, dat wil zeggen, als je de accolades niet sluit voor het einde van de regel, dan gaat het commentaar op de volgende regel verder.

Vroeger was het zo dat er op veel toetsenborden geen accolades zaten. Daarom kan je in plaats van accolades het commentaar ook tussen (* en *) plaatsen. Bijvoorbeeld:


Pascal-code: meerregelig commentaar

program commentaar;

begin
  (* Dit is commentaar hij toont dit dus niet!
  Maar ook deze regel hoort bij de commentaar van daar juist. *)
  writeln('Dag wereld.');
  (* het programma heeft zo net Dag wereld. afgedrukt op het scherm. *)
end.

Enkelregelig commentaar

[bewerken]

In principe heeft Pascal alleen maar meerregelig commentaar. Maar, sommige compilers, zoals Free Pascal en Delphi kennen ook enkelregelig commentaar. Dat wil zeggen, het commentaar loopt slechts tot het einde van de regel.

Enkelregelig commentaar kun je maken door twee slashen in je programma te plaatsen. De compiler negeert dan alle tekst tot het einde van de regel. Voorbeeld:

Pascal-code: enkelregelig commentaar

program commentaar;

begin
  //Dit is commentaar hij toont dit dus niet!
  writeln('Dag wereld.');
  //het programma heeft zo net Dag wereld. afgedrukt op het scherm.
end.

Omdat enkelregelig commentaar officieel geen onderdeel is van Pascal zal niet iedere compiler het herkennen. In het populaire Turbo Pascal kan je het bijvoorbeeld niet gebruiken. Je dient hier rekening mee te houden: Als je een programma schrijft dat op een willekeurige compiler moet kunnen werken, gebruik dan alleen meerregelig commentaar.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.