Naar inhoud springen

Programmeren in Pascal/Eerste code

Uit Wikibooks
Pascal


Deel 2

Pascal is, zoals reeds in de inleiding vermeld, een duidelijke taal. Er zijn dan ook meerdere regels waar je je aan moet houden! De eerste is dat je programma altijd de volgende dingen bezit:

Pascal-code: Eerste code

program NAAM;
begin
end.

De eerste regel toont aan dat je een programma begint, hierbij wordt ook de naam van je programma meegegeven, in dit geval NAAM (het doet er niet toe of je hoofdletters gebruikt of niet). De tweede regel toont aan dat je effectief gaat beginnen met het programma en de laatste regel dat je gaat eindigen.

Achter iedere opdracht die je geeft hoort een puntkomma ;. Er zijn enkele uitzonderingen, bij de laatste opdracht vóór een end mag de ; weggelaten worden en de allerlaatste end hoort met een punt geschreven te worden. Alle Begin horen zonder iets geschreven te worden! Bij het gebruik van een if-then-else constructie mag de laatste opdracht of end voor de else instructie geen afsluitende ; hebben.

In feite kan je je programma zien als een lange zin: achter ieder stukje hoort een puntkomma om duidelijk te maken dat je iets nieuws begint en op het einde hoort er een punt.

writeln

[bewerken]

Zoals het woord het al zelf zegt is writeln een methode om iets te tonen op het scherm. We zullen dit verder uitleggen aan de hand van een voorbeeldje:

Pascal-code: Hallowereld

program hallowereld;
begin
	writeLn('Hallo wereld.');
end.

De eerste, tweede en de vierde regel leren ons niets nieuw behalve dat de titel veranderd is. Maar in de derde regel wordt de writeln-functie gebruikt. Als je je programma laat compileren (=uitvoeren) zal je zien dat er Hallo wereld. op je scherm verschijnt, dit komt door de writeln-functie.

writeln('Hallo wereld.');

Als je de bovenstaande regel aandachtig bekijkt zal je zien dat er gebruik wordt gemaakt van haakjes en weglatingstekens. Dit is om aan te tonen dat je tekst wil afdrukken en niet een variabele (hier komen we later op terug). Deze dienen dan ook altijd exact hetzelfde gebruikt te worden. Onthoud dat er ook andere mogelijkheden zijn om een tekst af te drukken.

Pascal is over het algemeen niet hoofdlettergevoelig, hierdoor blijft het dus eender of je WRITELN, WrItElN', WRITEln, writeLN,... gebruikt.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.