Naar inhoud springen

Programmeren in Pascal/Verdeling

Uit Wikibooks
Pascal


Deel 2

Zoals bij de procedures vermeld is, zullen we vanaf nu onze (steeds groter wordende) programma's opdelen in drie of meerdere onderdelen d.m.v. procedures. Deze zullen zoals de titel van deze les al aangeeft: invoer, verwerking en uitvoer noemen.

Invoer[bewerken]

In deze procedure wordt alle essentiële informatie die men wil verkrijgen, samen met een begeleidende tekst opgevraagd. Dit gedeelte van een programma krijgt van de beginnende programmeur meestal weinig aandacht. Voor de gebruiker van een programma is het een essentieel onderdeel dat een groot deel van de acceptatie van het programma bepaalt.

Verwerking[bewerken]

De uitwerking van de door de gebruiker ingegeven waarden zal gebeuren in deze procedure. Het is best mogelijk dat deze stap opgedeeld wordt in meerdere procedures om een nog duidelijker beeld te verkrijgen van het programma.

Uitvoer[bewerken]

De door de verwerking uitgewerkte waarden worden in dit deel afgedrukt voor de gebruiker. Vaak maakt men hier gebruik van de writeln functie om een duidelijke uitleg te verschaffen aan de gebruiker.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.