Naar inhoud springen

Programmeren in Pascal/Inleiding

Uit Wikibooks
Pascal


Deel 2

Pascal is een programmeertaal die tegenwoordig niet veel meer wordt gebruikt. Toch is zij heel interessant om te kennen aangezien ze een duidelijke overeenkomst heeft met het in dezelfde tijd ontwikkelde C. Een andere reden waarom ze soms in middelbare scholen wordt aangeleerd is de duidelijkheid van de taal. Alles is duidelijk geordend en heeft een duidelijke syntax.

Inleiding[bewerken]

Pascal is een programmeertaal die in 1970 ontwikkeld werd door Niklaus Wirth. De taal is genoemd naar de beroemde Franse wiskundige Blaise Pascal. Binnen deze taal wordt de nadruk gelegd op eenvoud. Daarmee vormde deze taal een reactie op de enkele jaren eerder ontwikkelde taal Algol en met name ook Algol 68. De nadruk wordt gelegd op gestructureerd programmeren en datastructuren.

Niettemin is Pascal nooit zo populair geworden als de programmeertaal C, die dezelfde structuren biedt als Pascal, maar daarnaast ook meer sluipweggetjes om ze te kunnen omzeilen en mogelijkheden om optimalisaties voor de te gebruiken computer uit te kunnen voeren.

De taal kende zijn glorietijd in de jaren 1970 en '80. In deze periode werden ook verschillende varianten ontwikkeld. Na het gestructureerd programmeren, werd de volgende grote ontwikkeling het object-georiënteerd programmeren, van Pascal is een object-georiënteerde variant gemaakt.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.