Naar inhoud springen

Mindfulness/MBSR

Uit Wikibooks

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].

MABA PleaseBeMindful Sign

Mindfulness is de techniek om zonder oordeel alert te zijn op wat er op dit moment zich in ons brein afspeelt. Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een training in het toepassen van mindfulness in de geneeskunde. De bekende Vietname monnik Thich Nhat Hanh benadrukte dat naast het tijdelijk laten stoppen van het lijden, ook inzicht te verwerven dat dit lijden transformeert belangrijk is bij mindfulness. Hij stelde daarom voor naast Mindfulness Based Stress Reduction de term Insight Based Stress Reduction te introduceren.

Oorsprong

[bewerken]

Jon Kabat-Zinn ontwierp in 1979 een stressreductie training om ziekenhuispatiënten met chronische pijn die uitbehandeld waren te helpen. Hij richtte dit programma op programma op aan de Universiteit van Massachusetts voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen bij zowel gezonde als ongezonde mensen. Het programma wordt tegenwoordig toegepast in scholen, gevangenissen, ziekenhuizen, veteranencentra en andere omgevingen.

Training

[bewerken]

In deze intensieve training werden groepen geleerd om meer inzicht te krijgen in hun pijn, de zorgen en het verdriet daarover, en in de manier waarop zij hiermee omgingen. De training bevat zowel momenten waarin men met elkaar oefent (formele oefeningen) als in aandacht zijn tijdens dagelijkse activiteiten (informele oefeningen). De training beslaat 8 weken en bestaat uit bijeenkomsten van 2,5 uur met dagelijkse huiswerkopdrachten van 45 minuten.

Technieken

[bewerken]
  • Zitmeditatie
  • Bodyscan
  • Bewegingsoefeningen

De "bodyscan" is afgeleid van een meditatiebeoefening ("vegen") uit de Birmese Sayagyi U Ba Khin-traditie.

Bronnen

[bewerken]

Verdieping

[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen

[bewerken]
Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.