Mindfulness/Kabat-Zinn

Uit Wikibooks

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].

Jon Kabat-Zinn[bewerken]

Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn was werkzaam als moleculair bioloog en tevens een beoefenaar van vipassana oftewel inzichtmeditatie. Deze meditatie behelst door de eigen geest waar te nemen, het brein van onzuiverheden te ontdoen. Onder deze onzuiverheden vallen zaken als woede, haat, hebzucht en angst. Als deze onzuiverheden minder worden komt er meer ruimte voor wijsheid (pañña), liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid.

Leermeesters[bewerken]

Kabat-Zinn ging meditatie studeren bij bekende zen-boeddhistische leraren alsThích Nhất Hạnh, Seungsahn, S.N. Goenka (Vipassana-retraites) en Philip Kapleau. Hij studeerde aan de Insight Meditation Society en gaf daar uiteindelijk les. Kabat-Zinn werd ook beïnvloed door het boek "The Varieties of Religious Experience" van William James.

Gezondheidszorg[bewerken]

Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness geïntroduceerd als een effectieve aanpak voor het beheersen van stress, angst en pijn. Zijn voorzieningen in de gezondheidszorg omvatten het aanbieden van klinische programma's die mindfulness-gebaseerde stressreductie (MBSR) en andere mindfulness-technieken integreren in de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen.

Bronnen[bewerken]

Verdieping[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen[bewerken]

Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.