Leer jezelf ecologisch tuinieren/Wegedoorn

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Rhamnus cathartica für Wikipedia.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Rhamnus cathartica - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-255.jpg 1Rhamnus cathartica 2.jpg 2Rhamnus cathartica (7278076286).jpg 3Rhamnus-cathartica-fruits.jpg 420131118Rhamnus cathartica1.jpg 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De plant lijkt een beetje op sporkehout (Rhamnus frangula).

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Wegedoorn (Rhamnaceae)
Geslacht: Vuilboom
Soort: Rhamnus cathartica
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: De stam is grijs met veel lenticellen. De jonge takken hebben een strobruine kleur, zijn dun en recht. Meestal lopen de tweejarige takken uit in een slanke doorn, met aan weerszijden een jongere tak, vandaar de treffende Duitse naam "Kreuzendorn".
Grape leaf 01.jpg Blad: De bladeren zijn verschillend van vorm, cirkelvormig tot langwerpig, met een toegespitste top, een fijngezaagde rand, een wigvormige of afgeknotte voet, en soms zijn de bladhelften ongelijk zoals bij de iep, en hebben een lange bladsteel. De 6-10 paren van prominent gegroefde nerven zijn aan de onderkant licht donzig behaard. Ze staan verspreid langs de stengels.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei en juni.

De bloemen zijn klein, stervormig met vier groengele driehoekige bloemblaadjes, meestal functioneel eenslachtig, en staan samen in de bladoksels.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrucht is een kleine bes (eigenlijk een meerkernige steenvrucht) van 6-10 mm in diameter die rijpt direct van groen naar zwart, met vier steenkernen elk met een zaad.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalkhoudende grond.
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: gewassen uit de kensoort voor de klasse van de doornstruwelen (Rhamno-Prunetea). De wegedoorn groeit vaak samen met de eenstijlige en tweestijlige meidoorn, en in Oost-Nederland de wilde kardinaalsmuts.
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor citroenvlinder en boomblauwtje. Ook een aantal motten leeft van het blad van deze heester zoals de wegedoornspanner (Philereme transversata), de grote boomspanner (Triphosa dubitata), de rossige haakbladroller (Ancylis obtusana), de bladroller bont smalsnuitje (Phtheochroa sodaliana) en de vuilboomooglapmot (Bucculatrix frangutella) die het blad mineert. Tot slot is de wegedoorn nog een waardplant voor de wants Apolygus rhamnicola, en de bladvlo Trichochermes walkeri. De bladeren van wegedoorn en sporkehout hebben vaak oranje zwellingen die worden veroorzaakt door kroontjesroest puccinia coronata. Is waardplant voor de dagvlinders.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Wegedoorn?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Rhamnus cathartica op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Wegedoorn


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.