Leer jezelf ecologisch tuinieren/Wilde kardinaalsmuts

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Euonymus europaeus2.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Eunymus europaeus benved.jpg 12006-10-09-Euonymus europaeusSamen02.jpg 2Afterrain.jpg 320140405Euonymus europaeus2.jpg 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De plant herstelt zich goed na vraat door bijvoorbeeld konijnen. De plant komt voor in bossen en struikgewas, vooral in de duinen. De soort komt ook op andere plaatsen voor op kalkrijke grond, onder meer in Drenthe en Limburg.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Kardinaalsmuts (Celastraceae)
Geslacht: Kardinaalsmuts
Soort: Euonymus europaeus
Grape leaf 01.jpg Blad: De bladeren zijn ca. 5 cm lang, langwerpig met een spitse top, een wigvormige voet en een ondiep gezaagde rand. Aan de voet van de korte bladsteel (ca. 5 mm) staan kleine steunblaadjes, die relatief snel afvallen. In de herfst krijgen de bladeren een framboosrode kleur alvorens af te vallen. Grotere bladeren hebben deels een verspreide bladstand.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
?

De roze bloemen zijn klein (doorsnede ca. 8 mm), met vier groene kelkblaadjes, vier afwisselend daarmee staande en langere witgroene vrije kroonblaadjes en vier voor de kelkblaadjes staande meeldraden. Het vruchtbeginsel is bovenstandig en aan de basis omgeven door een schijf die nectar afscheidt. Vaak zijn of de meeldraden of de stamper slecht ontwikkeld, zodat de bloem functioneel eenslachtig is. Aan afzonderlijke planten komen alle mogelijke combinaties voor: uitsluitend mannelijke bloemen, uitsluitend vrouwelijke bloemen, uitsluitend tweeslachtige bloemen, mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant, mannelijke en tweeslachtige bloemen aan dezelfde plant, vrouwelijke en tweeslachtige bloemen aan dezelfde plant, en vrouwelijke, mannelijke en tweeslachtige bloemen aan dezelfde plant. De meeldraden van tweeslachtige bloemen zijn eerder rijp dan hun stampers (protandrie), en voorkomen zo zelfbestuiving.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: Rode vruchten die de vorm hebben van een kardinaalsmuts. Gedurende de late zomer en de herfst worden de doosvruchten fel framboosrood; daarna springen de vier hokken met overlangse spleten open en komt er uit elk hok één zaad aan een dunne draad te hangen. De zaden zijn wit, maar helemaal omgeven door een feloranje zaadhuid.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 300 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalkrijk. Zon Water
- ◑ -
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: gewassen die voorkomen in de kensoort voor de klasse van de doornstruwelen (Rhamno-Prunetea).
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor kardinaalsmutsstippelmot en vogels zoals lijsters, mezen en roodborstjes die het zaad eten en met hun ontlasting verspreiden.
Smultron2.png Gebruik: Het hout is hard en kan gebruikt worden voor breinaalden en klossen.
Esculaap4.svg Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij huidaandoeningen. Vers blad of gedroogde bast en vruchten zouden zijn gebruikt tegen hoofdluis en huidaandoeningen.
Hazard T.svg Let op!: De vruchten zijn giftig. Bij inname kan men last krijgen van braken, buikloop, buikkrampen en sufheid.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Wilde kardinaalsmuts?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
? Zie vermeerderwijze.
Het zaad wordt door vogels verspreid.
Z
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Euonymus europaeus op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Wilde kardinaalsmuts


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.