Leer jezelf ecologisch tuinieren/Tamme kastanje

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

2014 Suchum, Ogród botaniczny (18).jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Illustration Castanea sativa0 clean.jpg 1 Edelkastanien.jpg 2 Castanea sativa 003.jpg 3 2006-07-20 10-52-02 Switzerland Graubunden Castasegna.jpg 4 Edelkastanie Greisdorf.jpg 5
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De tamme kastanje heeft een levensduur van circa 500-1500 jaar. Er is een beroemde tamme kastanje, die staat bij de gemeente van Sant'Alfio in Sicilië (op de hellingen van de Etna) en die naar schatting 2000-4000 jaar oud is.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Napjesdragers (Fagaceae)
Geslacht: Kastanje
Soort: Castanea sativa
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Meerstammigheid is een bekend verschijnsel bij de tamme kastanje.
Grape leaf 01.jpg Blad: De tamme kastanje is gemakkelijk herkenbaar aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde. De onderzijde is ietsje lichter.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
?

Na het uitlopen van de bladeren verschijnen de hoofdjesjachtige mannelijke bloemen die als een parelsnoer aan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de katjes, omgeven door een groene, schubachtig bebladerde vruchtbeker. Kevertjes, vliegen en bijen zijn de bestuivers van de tamme kastanje. Van de mannelijke bloemen gaat een geur uit die kevers aanlokt, en op de stempel bevindt zich een zoetsmakend druppeltje nectar.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: Aan de rijpe vrucht blijft vaak de mannelijke, aarvormige bloeiwijze zitten. De vruchten zijn leerachtige, glanzend bruine noten. Meestal zitten er drie bijeen in een geelbruine, gestekelde, vrij grote vruchtbeker (cupola). Deze openen zich met 4 kleppen. De stekels zijn een soort afweerwapen tegen de voortijdige aanval door vogels en eekhoorns. De vrucht van de tamme kastanje is een noot die met 2 tot 4 stuks in een bolster (napje) zitten. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 2500-3500 cm.
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: gewassen uit de kensoort voor het zomereik-verbond (Quercion roboris).
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor veel insecten eten van de kastanjes, waarvan curculio elephas de belangrijkste is. Verder zijn te noemen: de gewone spiegelmot, gewone dwergbladroller, xyleborus dispar en sinds 2002 ook de galwesp dryocosmus kuriphilus
Smultron2.png Gebruik: De vrucht van de tamme kastanje is een noot die in een bolster zit. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten (kastanjes) kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden geschild en gegeten, in tegenstelling tot de kastanjes van de giftige paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) die overigens bij een geheel andere plantenfamilie behoort, de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De herfst is de tijd dat men rijpe vruchten vindt. Het hout van de boom is uitstekend timmerhout: het lijkt qua kleur en structuur op eikenhout. De volumieke massa is iets lager, maar het heeft een hoge duurzaamheid doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit. Hierdoor verkleurt het hout in contact met ijzer. Het wordt veel gebruikt om hekken van te maken. Het hout van de tamme kastanje is fijnvezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom zeer geschikt voor het vervaardigen van tuinmeubels, bruggen, steunpalen voor druivenstokken en vaten.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Tamme kastanje?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
? Zie vermeerderwijze.
Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden.
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Castanea sativa op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Tamme kastanje


Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.