Leer jezelf ecologisch tuinieren/Sachalinse duizendknoop

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Reynoutria sachalinensis 1 beentree.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
GiantKnotweed048.jpg 1 Riesenknoeterich.jpg 2 GiantKnotweed056.jpg 3 Fallopia-sachalinensis-00707.JPG 4 Sachalin-Knöterich Scheuereck.JPG 5
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De Sachalinse duizendknoop lijkt veel op de japanse duizendknoop, maar is groter en de bladeren van de Japanse duizendknoop hebben geen hartvormige bladvoet maar een vlakke en geen haren op de nerven.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Duizendknoop (Polygonaceae)
Geslacht: Kielduizendknoop
Soort: Sachalinse duizendknoop
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: Vormt sterke, zich sterk uitbreidende wortelstokken, waardoor dichte en uitgebreide koloniën gevormd worden. Uit fragmenten van spruiten en wortelstokken kunnen nieuwe koloniën gevormd worden.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: De forse, holle stengels zijn groen. Op de stengelknopen zitten nectarklieren.
Grape leaf 01.jpg Blad: De afwisselend zittende bladeren op de hoofdstengel zijn tot 43 cm lang en tot 28 cm breed. De bladeren aan de zijscheuten zijn veel kleiner. Het blad is ei-lancetvormig en heeft een spitse top. Bij uitgegroeide bladeren is de bladvoet diep hartvormig (belangrijk detereminatiekenmerk), maar bij jonge bladeren gedeeltelijk ook vlak. Op het blad, vooral op de nerven aan de onderkant, zitten tot 0,5 mm lange, wit-grijze haren (trichomen).
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Augustus tot in oktober.

De Sachalinse duizendknoop is tweehuizig. De dichte bloeiwijze is bij de vrouwelijk bloeiende exemplaren kort pluimvormig en gebogen overhangend. De mannelijk bloeiwijze staat rechtop. De vrouwelijke bloemen zijn groenachtig wit en de mannelijke wit. De stempels zijn fijn verdeeld.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrucht lijkt drievleugelig, maar de vrucht is omsloten door het blijvende bloemdek en is een nootje.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 200-400 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Grondsoort: Voedselrijk Zon Water
Smultron2.png Gebruik: Het extract uit de Sachalinse duizendknoop, merknaam Regalia® Maxx Biofungicide, is sedert 2000 toegelaten in de Verenigde Staten. Het wordt in de land- en tuinbouw ingezet als biopesticide tegen bladschimmels. Het is zelf geen actieve stof maar het stimuleert het eigen verdedigingsmechanisme van de gewassen tegen de schimmels. Het is niet toxisch en wordt biologisch afgebroken tot kleinere oligosachariden en glucose.
Hazard T.svg Let op!: De sachalinse duizendknoop is in Nederland een invasieve exoot, die voor grote ecologische en economische problemen zorgt. De plant moet actief bestreden worden.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Sachalinse duizendknoop?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Sachalinse duizendknoop op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Sachalinse duizendknoop


Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.