Leer jezelf ecologisch tuinieren/Japanse duizendknoop

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

In de winter sterft de plant bovengronds af. In maart en april schieten de stengels relatief snel uit de grond, tussen de verdorde stengels van het jaar ervoor en ontwikkelen zich lichtgroene bladeren op regelmatige hoogten op de stengel. De stengel is in het begin nog vrij flexibel, hoewel hij al snel dikker wordt, en wat rode spikkels krijgt. De planten groeien tot minimaal een meter hoog zonder ondersteuning van andere planten of hekken of iets dergelijks. De plant heeft een enorme groeikracht en is in staat zich te vestigen in droge en natte grond in voedselrijke en voedselarme habitats op zand, klei of veen. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest expansieve exoten gerekend. De plant kan door scheuren via de fundering huizen binnengroeien en door asfalt heen breken. Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit. Doordat er geen insecten van leven, is een ondergroei die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels en kikkers volslagen oninteressant.


Alle families?
Familie: Duizendknoop (Polygonaceae)
Geslacht: Kielduizendknoop
Soort: Fallopia japonica
Wortel: Diepwortelend (tot 3 meter) en vormt stevige wortelstokken.
Stengel/Tak: Heeft een lange holle stengel van 0,5-3 m lang met zijtakken. De stengel is opgebouwd uit holle compartimenten, zoals bij bamboe. Op de grens tussen twee hiervan bevindt zich een knoop waaraan zich een zijtak en een blad bevinden. Ook de zijtakken zijn op deze wijze verder onderverdeeld. De wand van de stengel bestaat uit twee delen. Een dik deel dat groen is en voor de stevigheid zorgt, en een doorzichtig vlies met rode vlekjes. Gezamenlijk ziet de stengel er dan groen uit met rode vlekjes.
Blad: 5-12 cm grote bladeren.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Augustus en september.

Crèmewitte, soms witroze, bloempjes.
Vrucht: De zaaddragers zijn roodachtig en hebben een vliezige zoom of vleugel om de vruchtjes.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Voedselrijk. Zon Water
- ◑
Gebruik: De stengels worden gebruikt in de bloemsierkunst, en de jonge scheuten kunnen gegeten worden. Ze smaken als rabarber, een groente uit dezelfde plantenfamilie. De plant is bekend als nectarplant.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij De plant wordt gebruikt in het Buhner Protocol ter bestrijding van de ziekte van Lyme.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Japanse duizendknoop?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
O
? Zie vermeerderwijze.
In de tuin is hij makkelijk te stekken: knip een stuk stengel van 10 cm af en stop dat voor 6,5 cm in de grond. Bij goede verzorging is de kans zeer groot dat dit zich tot een nieuwe plant ontwikkelt. De plant woekert sterk en is vrijwel onuitroeibaar, zodra hij ergens gevestigd is.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Fallopia japonica op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Japanse duizendknoop


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.