Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Reuzenzilverspar

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Het is waarschijnlijk de snelst groeiende conifeer van de in Europa aangevoerde soorten. Hij kan elk jaar wel 1,5 m groeien. De reuzenzilverspar kan dan ook zeer hoog worden. In West-Europa zijn maximale hoogtes van zeker 40 m te verwachten. De reuzenzilverspar is winterhard en wortelt diep. Bij voldoende vocht groeit deze boom ook op arme grond.


Alle families?
Familie: Dennen (Pinaceae)
Geslacht: Zilverspar
Soort: Abies grandis
Stengel/Tak: De reuzenzilverspar heeft een smalle, kegelvormige kroon. De takken staan in regelmatige kransen. De schors is bruingrijs en is bij jonge bomen voorzien van harsblaren. Later wordt de schors donkerder van kleur en vormen de barsten vierkante platen. De twijgen zijn fijn behaard en olijfgroen van kleur.
Blad: Er zijn zachte naalden, die glanzend groen zijn aan de bovenkant en aan de onderzijde voorzien zijn van twee overlangse, zilverwitte strepen. Hun opvallende geur bij kneuzen of fijnwrijven doet denken aan citrusvruchten en ananas. Korte en lange naalden zijn in een plat vlak gerangschikt en staan in twee rijen langs de twijgen, zoals tanden aan een kam.
Groenblijvend. Deze plant is groenblijvend en/of winterhard.
Vrucht: De 'kegels' (november en december) zijn rechtopstaand en cilindervormig. Ze worden 5 tot 10 cm lang (kleiner dan de kegels van de gewone zilverspar (Abies alba). Eerst zijn ze lichtgroen, maar later worden ze roodbruin. De dekschubben zijn van buiten niet te zien.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 4000 cm.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor is waardplant voor de larven van Neophasia menapia, Orgyia pseudotsugata, Promylea lunigerella en Syngrapha celsa.
Gebruik: Het hout is zacht en niet erg sterk. De reuzenzilverspar levert bleek, roomkleurig of wit timmerhout dat gebruikt wordt voor de fabricage van kisten, papier, enzovoorts. De naalden hebben een aantrekkelijke geur en worden soms als kerstversiering gebruikt.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Reuzenzilverspar?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Abies grandis op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Reuzenzilverspar


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.