Leer jezelf ecologisch tuinieren/Hondsroos

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Rosa canina leaf (18).jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
106 Rosa canina L.jpg 120140211Rosa canina3.jpg 2Rosa canina fruit (35).jpg 3Rosa canina 6.JPG 4Rosa canina (Rosaceae) (33041301262).jpg 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Rozen (Rosaceae)
Geslacht: Roos
Soort: Rosa canina
Waarschuwing-jrp1.svg Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Heeft lange boogvormig overhangende takken.
Grape leaf 01.jpg Blad: De bladeren en niet met klieren bezette takken zijn groen of soms roodachtig aangelopen. De stekels zijn grotendeels haakvormig gebogen en hebben een brede basis. Rosa canina 'Assisiensis' is een cultivar zonder stekels. De frisgroene, geurloze bladeren zijn oneven geveerd met 5 of 7, stevige en stijve blaadjes. De 1,8–4 cm lange en 1–2 cm brede, onbehaarde blaadjes zijn elliptisch met een afgeronde, soms wigvormige voet en een spitse top. De bladrand is enkelvoudig tot dubbel gezaagd. Op de tanden van de bladrand zitten vaak ongesteelde klieren en soms zitten op de hoofdnerf ook enkele klieren. De bladsteel en bladspil zijn meestal onbehaard, maar soms hebben ze enkele haartjes. Ze zijn vaak voorzien van kleine stekels en enkele klieren, maar soms zijn ze bezet met veel klieren. De meestal smalle steunblaadjes hebben aan de rand meestal beklierde wimpers.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juni en juli.

3,5 tot 4,5 centimeter grote, meestal lichtroze of soms witte bloemen, die met 1-10 bij elkaar staan. De bloemsteel is 1–2 cm lang en meestal niet met klieren bezet. De kroonbladen zijn veel langer dan de kelkbladen. De kelkbladen zijn na de bloei teruggeslagen en vallen voordat de rozenbottel rijp is af. De stijlen staan vrij.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De rozenbottel is een vlezige bloembodem met daarin de nootjesachtige vruchten. De rozenbottel is ovaal of eirond, rood-oranje, en 1-2,5 cm lang en 1-1,8 cm breed. De meestal niet met klieren bezette bottelsteel is 1,5–2,5 cm lang. Het stijlkanaal is 0,4–0,9 mm groot. De zaden kunnen zich zonder bevruchting ontwikkelen.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 100-400 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Voedselrijk, niet te zuur. Zon
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: Kensoort voor de klasse van de doornstruwelen (Rhamno-Prunetea).
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Galwesp. Op de hondsroos komt de bedeguaargal voor, een woekering veroorzaakt door de galwesp Diplolepis rosae. Verder bijen. De bottels worden graag gegeten door allerlei vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel in de maanden december, januari en februari.
Smultron2.png Gebruik: Van de rozenbottels wordt onder andere jam bereid.
Esculaap4.svg Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij artrose. Er zijn aanwijzingen dat rozebottelpoeder pijn vermindert bij mensen met artrose.
Vitamine A 3D.png Vitamine(s) en mineralen: Rijk aan vitamine C. Verder bevat een rozenbottel caroteen, vitamine B1 en vitamine B2.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Hondsroos?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Rosa canina op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Hondsroos


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.