Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Hazenpootje

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Zoals de meeste vlinderbloemigen kan hazenpootje stikstof uit de lucht omzetten in de meststof nitraat.


Alle families?
Familie: Vlinderbloemen (Leguminosae)
Geslacht: Klaver
Soort: Trifolium arvense
Geschikt als/voor: Bloem voor droogboeketten.
Stengel/Tak: De stengels liggen aan de voet en stijgen op aan de top of staan soms rechtop. Ze zijn niet hol als bij sommige andere klaversoorten maar meestal gevuld en vooral hoger dicht grijsviltig behaard.
Blad: De verspreid staande bladeren hebben als ze onderaan de stengel staan een bladsteel die ongeveer even lang is als de drie deelblaadjes, maar hogerop zijn de bladstelen korter en de bovenste bladeren zitten. De onderste bladeren zijn matig behaard, sterven meestal al af tijdens de bloei en kunnen dan wijnrood aanlopen. Hogerop zijn de stengels, bladeren en bloeihoofdjes dicht grijsviltig. De deelblaadjes van de onderste bladen zijn omgekeerd langwerpig eirond. De bladeren hogerop aan de stengel hebben steeds meer langwerpige deelblaadjes. De steunblaadjes zijn langwerpig en lang toegespitst, doorschijnend met duidelijke nerven. De bladstelen zijn korter tot iets langer dan de steunblaadjes.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juli tot de herfst.

Witachtige, later roodachtige bloemen. De bloeiwijze is een hoofdje. De lange, zeer smalle kelktanden zijn lang behaard, waardoor de bloem er donzig uitziet. De bloemen staan aan het eind van de stengels in cilindervormige bloeiwijzen van 1-2 cm lang met vele, zittende, aaneengesloten geplaatste kleine bloemen.
Vrucht: De vrucht is een peul met één zaadje. De zaden zijn langlevend.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 5-30 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalkarme zandgrond. Zon Water
Goede buren: Goede buren voor deze plant: klein vogelpootje, gewone rolklaver, schapenzuring, echt walstro, zandblauwtje, gewoon biggenkruid, zandzegge, zilverhaver en gewoon struisgras. Zeldzamere planten zoals de steenanjer, dwergviltkruid, viltganzerik en overblijvende hardbloem groeien vaak in de buurt van hazenpootje.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor de rupsen van het icarusblauwtje. Deze leven van klaversoorten zoals hazenpootje en enkel andere vlinderbloemigen. klein warkruid en honingklavermeeldauw parasiteren soms op hazenpootje. De larven van Tychius polylineatus, een een snuitkever, leven in vrij forse gallen die bestaan uit vervormde stengels en steunblaadjes aan de toppen van stengels. Het kevertje verpopt in de gal.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij diarree. Hazenpootje zou sinds de Middeleeuwen worden gebruikt als geneesmiddel tegen diarree en bevat vluchtige olie en looistoffen.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Hazenpootje?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
1-2
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Trifolium arvense op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Hazenpootje


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.